Mat til muskler

Slik får du i deg proteiner

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 10.000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Proteiner er byggemateriale i både muskler og skjelett og dermed viktig for at musklene dine skal holde seg så sterke som du ønsker.
 

Hvor mye protein trenger du?

En vanlig anbefaling er i underkant av ett gram protein pr. kilo kroppsvekt pr. døgn (noe mer dersom du trener mye og hardt). For å finne ut hva slags proteininnhold maten du spiser har, kan du kikke på innholdsdeklarasjonen på de matvarene du oftest spiser og se hvilke av disse som gir deg et godt proteinbidrag. Under har vi laget en tabell med matvarer som er gode kilder til protein og dermed smarte måter å sikre proteininntaket på.
 

Proteinrik mat

Her er et utvalg «proteinvinnere» i matveien. Mengden protein i hver matvare er oppgitt i gram pr. 100 gram matvare.

Matvare

Gram protein/ 100 gram matvare

Soyabønner

35

Ost

30

Fisk

20-25

Kjøtt (magert)

20-25

Kjøttpålegg (magert)

20-25

Linser (tørrvare)*

20-25

Bønner (tørrvare)*

22

Pasta (tørrvare)*

12-15

Egg

12

Leverpostei

9,5

Melk

3,5

Youghurt

3,5

*Merk deg at linser, bønner og pasta er en meget gode proteinkilder. Verdiene i oversikten er angitt i tørr vare, så etter koking vil antall gram reduseres pr 100 gram vare. Hvis du er trenger å øke protein inntaket ditt, kan det være lurt å spise pasta til fordel for potet, potetmos eller ris til middag og andre varmretter.

Relaterte artikler


Tilbake