Tips til å lykkes med treningen

3 enkle råd til god treningseffekt

Elís Mar Einarsson
Personlig trener
Elis er en meget erfaren personlig trener innen bevegelighet og styrke. Han har en rekke kurs i mobilitetstrening og jobber daglig med ulike mennesker som ønsker en sunnere og sterkere kropp.

Hva er grunnen til at du trener og hvor godt trent må du være? De fleste av oss ønsker resultater av treningen, enten det er ned i vekt, bli sterkere eller rett og slett "komme i form".

Hvilket mål har du? Er det et spesifikt mål du skal klare å løfte, skal du bygge muskler eller løpe 3000m raskest mulig? Kanskje er det velvære, bedret helse og å opprettholde en sunn kropp som er viktig for deg?

Uansett mål må du spørre deg selv; er viktig for meg å gjennomføre treningsformen jeg har valgt, eller er det viktigst å oppnå resultatet? Sagt på en annen måte, er målet eller måten du kommer deg dit på viktigst?

Har du et spesifikt mål, må du trene der etter. For å bli sterk i knebøy vil det å trene knebøy være mest effektivt. Ønsker du å trene deg sterk, er det ikke sikkert du trenger å gjennomføre knebøy i det heletatt.

De fleste burde fokusere mer på metodene underveis, fremfor selve målet. Mange forstår nok viktigheten av å gjøre det, men glemmer dessverre å utøve det i praksis.

Eksempler:

 • Du ønsker å gå ned i vekt, men glemmer å fokusere på søvn og enkle bærekraftige endringer i kostholdet.
 • Du ønsker å føle deg sterkere, men det viktigste er å klare 10 repetisjoner uansett hvordan teknikken ser ut.
 • Du ønsker bedre kondisjon, men alt du gjør er kortintervaller og aldri trening med et høyere volum.
 • Du ønsker å trene vekk skader og smerter, men kompanserer i alle løft og kanskje presser igjennom smerter.

Av en eller annen grunn glemmer du å se på de grunnleggende faktorene. For å gjøre det enklere kan du spørre deg selv, hvor god form trenger jeg å være i? Hvor sterk eller rask vil jeg være? Når du vet svaret kan du justere treningen deretter.

Tren på den måten som hjelper deg å komme nærmere målet ditt, men fokuser på metodene og avgjørelsene du må ta underveis, ikke sluttresultatet. Ønsker du en kropp som gjør at du føler deg bra? Uten smerter, sterk og smidig, da anbefaler jeg deg følgende:

 1. Kondisjonstrening.
  Ligg i sone 1 - 2 minst 30 minutter en til to ganger i uken og på lengre sikt opp mot 60-90 minutter. Start gjerne i sone 1 eller lav sone 2 og jobb deg oppover. Dette vil føre til en rekke gode helseeffekter for hjerte og lunger. Hvis du er usikker på trening i ulike soner kan du lese mer om det i vår tidligere artikkel her.
   
 2. Mobilitet.
  Få kroppsdelene til å fungere slik de skal. Sett av tid ukentlig til å ta vare på leddene dine og du vil på sikt kunne minimere risikoen for belastningsskader i skulder, hofte og knær. 3 øvelser for en bedre hofte.
   
 3. Tren innenfor din kapasitet.
  Hold deg innenfor ditt bevegelsesområde og unngå unødvendige overbelastning. Reduser heller belastning som kan holde deg tilbake fra å bli bedre. Husk at all trening skal være smertefri.


Ønsker du oppfølging fra Elis, ta kontakt her: elis@aevi.fitness

Relaterte artikler


Tilbake