Grill sunt og saftig i sommer

5 supre tips til grillingen

Natalie Totland
Personlig Trener
Natalie er utdannet personlig trener og kostholdsveileder fra AFPT. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet. Natalie ble kåret til årets personlige trener i EVO Fitness, både i 2014 og 2015.

Visste du at grillmat faktisk kan være både sunt, saftig og slankende? 

Grillmat kan være så mye mer enn svidde pølser i brød. 

Grill sunt, saftig og smakfullt i sommer med disse enkle tipsene her: 

1.  Grill grønt

Sørg for at du alltid har massevis av grønnsaker/salat som tilbehør til grillmaten. De aller fleste av oss har nok ikke akkurat vondt av å legge til mer grønt i kosten, og ved å grille frukt og grønt i sommer, sikrer du deg supre kilder til massevis av gode vitaminer og mineraler. 

Hva med å lage et deilig grillspyd bestående av squash, paprika, rødløk og kyllingfilet? 

Eller, hva med grillet vannmelon, og ananas? Passer perfekt som tilbehør til kjøtt og fisk, men kan også fint spises alene som en snack.

Her er det virkelig bare fantasien som setter grenser. 

2.  Lag dressingene selv. 

Det er ingenting i veien med en dæsj eller to av de ulike dressingene kjøpt på butikken, men visste du at det også  er superenkelt å lage din egen helt fra bunn? 

Hva med en egen smakfulle tzatziki? Garantert en suksess for både store og små. 

Se oppskrift nederst i artikkelen.

  1. Velg magert kjøtt, eller fisk 

Eksempler på gode kjøttkilder kan blant annet være ytrefilet, indrefilet, kyllingfilet, kalkunfilet, mørbrad, og listen fortsetter.

Dersom du ønsker å grille pølser, se etter de pølsene med høyest mulig kjøttinnhold. Grillet laks, eller annen type fisk er jo også sikre vinnere på grillen. 

For deilig sydhavsmarinert hvit fisk med tilbehør, se oppskrift nederst i artikkelen! 

  1. Lag dine egne hamburgere

Finnes det noe som gir mer grillfølelse enn en ekte hjemmelaget hamburger? 

Lag enkelt din egen ved å blande karbonadedeig/ kjøttdeig, hvitløk/løk, egg, litt potetmel og krydder sammen. 

Form deretter dine egne hamburgere, ha de på grillen, og spis med ønsket tilbehør. 

Enklere, og bedre blir det ikke. 

  1. Eksperimenter og ha det gøy

Å grille hører virkelig sommeren med. 

Eksperimenter gjerne, og ha det gøy. 

Med magert kjøtt, eller fisk, sammen masse deilig tilbehør på tallerken, blir grillmaten både sunn, smakfull og mettende.

Her kommer, som lovet, oppskrift på deilig grillet fisk med tilbehør.
 

Marinert, og grillet hvit fisk med sydhavssalat og bakt potet 



Oppskrift til 4 personer

Du trenger: 

4 små hvite fiskefileter (torsk, lyr, brosme, breiflabb osv)

2 ss urtesalt

4 skiver sitron

4 ss hvitløk olje

1 ss pepper miks eller kvernet pepper

Slik gjør du: 

Gni fisken inn med urtesalt, peppermiks, hvitløk olje og sitron i skiver. 

La den ligge i minst 1 time, gjerne enda lengre / over natten. 

Legg deretter fisken over på folie, pakk den inn og grill i ca. 10 minutter

 

Sydhavsalat:

1 pakke Romanosalat mix 
1 stk. mango
10-15 jordbær
8-10 cherrytomater
2 ss pasjonsfrukt eddik

2.3 ss sitron olje
1 ts urtesalt

 

Bakt potet

Bak potetene på 200 grader, i stekeovnen, eller på grill i ca. 1 time. 

 

Tzatziki

Du trenger: 

2 dl gresk yoghurt /yoghurt naturell 

1 fedd hvitløk 

½- 1 teskje salt 

1 agurk 

En liten klype sukrin gold /sukker (kan droppes)

¼ ts kvernet pepper 

1 -2 ts salt 

½ lime /sitron 

Slik gjør du:

Riv agurken på den grove siden av rivjernet, og legg den over i en sil, eller et dørslag. (evt. et kjøkkenhåndkle i en skål)

 

Dryss på salt, og la det stå slik i ca. 10-15 minutter, før du presser ut så mye vann du klarer.

 

Å la det stå å trekke, gjør at du slipper å ende opp med en vassen tzatziki. Med andre ord: vel verdt å vente på.

 

Finhakk hvitløk, og bland med yoghurt/ gresk yoghurt og agurk.

 

Smak til med nykvernet pepper, og gjerne en liten skvis sitronsaft.

 

Den blir aller best om den får stå 30-60 minutter i kjøleskapet før servering

Passer perfekt med kylling, eller annen grillmat.  

Oppskriftene er levert av kokk Trude Straume, www.matpaaminutter.no

God grilling, og god sommer.

 

For flere tips til sunne oppskrifter, samt en aktiv og sporty livsstil, i sommer følg Natalie på Instagram her: @natalietotland

Relaterte artikler


Tilbake