4 tips gjør deg bedre til å løpe

Se om du gjør dette.

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Er du i gang med jogging og løping? På tredemølle eller ute, her er noen praktiske tips som kan utvikle deg et par hakk videre teknisk. 

 

1. Stabilitet med armer og blikk

Den enkleste forbedringen de fleste av oss kan gjøre, er å redusere unødvendig rotasjon og sideveis bevegelse. Når «motsatt» arm og bein (for eksempel høyre arm og venstre bein) føres fram, motvirker det rotasjon i overkroppen slik at bevegelsene går mest mulig går rett fram så unngår du vingling. For å kjenne på dette, kan du ta på deg en bukse med lommer. Ha hendene i lomma og løp, så kjenner du at kroppen roterer sideveis i tillegg til at du sannsynligvis også vil slite med å holde balansen. Nå kjenner du hvorfor du trenger armene også i løping; de gir deg stabilitet og «utligner» kroppens rotasjon slik at du kan løpe stabilt. Tren på god armbruk ved å føre hendene opp til haka og helt bak på ryggen når du løper. 

 

2. Blikket fram

Blikket bidrar også til stabilitet og balanse. På samme måte som balansekunstnere, se rett fram, ikke ned i bakken eller til siden.

 

3. Gass – ikke brems!

Hvordan foten treffer bakken i forhold til hofta, har mye å si for hvor raskt du skaper bevegelse forover i neste løpesteg. Hvis foten lander et stykke foran hofta, vil du i praksis bremse kroppen og du får ikke «ny fart» før foten har passert hofta. Det fører til at du bruker mye krefter på å bremse din egen fart før du igjen bruker kreftene på å oppnå den samme farten igjen i hvert løpesteg.

 

Forsøk å treffe bakken med foten like foran eller under hofta så driver du kroppen forover så godt som hele tiden. Som trening på dette, kan du prøve å øke stegfrekvensen når du løper. Økt frekvens gir sannsynligvis et litt kortere steg, men også mindre bremsing.

 

4. Hofta opp og fram!

Prøv å unngå å synke sammen i hofteleddet («sitte») når du løper. Klarer du å få hofta opp og fram (strekke hofta), vil føttene automatisk være kortere tid «på bakken» slik at farten blir større. Et triks som gjør det enklere å unngå hofteknekken, er å føre armene opp og fram slik at du får en rotasjonen som fører hofta mer framover. Løping i motbakke (vinkle mølla litt opp hvis du løper inne på EVO) er en god måte å trene på dette på. Forsøk å lene deg framover samtidig som du får med deg hofta fram.

Relaterte artikler


Tilbake