Treningsformen som forbrenner mest

Høy forbrenning på 1-2-3!

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 10.000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Et vanlig spørsmål jeg hører på treningssenteret er ”hva er mest effektivt?” Jeg besvarer alltid dette spørsmålet med ”hva ønsker du å oppnå?”. For veldig mange handler trening om å gå ned i vekt. Ved vektnedgang må forbruket av energi være høyere enn inntaket. Da finnes det tre muligheter; spise mindre, trene mer eller trene smartere. Ved en halvtimes hard intervalløkt vil forbrenningen være omtrent like høy som ved rask gange i en time. Halvtimen du sparer vil du kunne bruke til andre ting.

Intervalltrening vil for mange være den treningsformen som gir muligheten til å forbruke mest kalorier under en treningsøkt. Med mindre du er godt vant med lange utholdenhetsøkter, vil enten motivasjonen eller din fysiske kapasitet stoppe deg fra å drive timeslange økter i rolig tempo. Skru derfor opp tempoet, øk forbrenningen i perioden du trener, kort ned tiden på økten og få gevinst gjennom forhøyet hvileforbrenning. Det vil si at du i periodene du ikke er aktiv, som når du ligger og sover eller er på jobb, vil ha en høyere forbrenning sammenlignet med utrente.

Hvorfor er intervalltrening så effektivt for forbrenningen?

Ved å holde intensiteten oppunder maks i kortere perioder ved hjelp av pauser, kan din fysiske form utfordres i større grad. Det er denne belastningen som sørger for at kroppen til stadighet må utvikle seg i positiv retning. Ved å dele opp økten i kortere intervaller på 2-6 minutter, med 1-3 minutter aktiv pause, vil du kunne holde intensiteten høyere enn hva du kunne gjort sammenhengende.

Ved å belaste lunger og hjerte sørger kroppen for at formen blir bedre for hver økt som gjennomføres. I likhet med andre muskler vokser hjertet ved å bli utsatt for en høyere intensitet enn det som tidligere har blitt utført. Et større hjerte og bedre transport av oksygen gir igjen muligheten til økt forbrenning – ikke bare under selve økten, men også i hvile. Det er dette som gjør at små utholdenhetsutøvere i verdenstoppen ikke klarer å få i seg nok næring, mens overvektige spiser tilnærmet det samme og går opp i vekt.

Hvordan gjennomføres intervalltrening?

For å oppnå effekt av denne typen trening må man ha selvdisiplin, men du kan også få hjelp av en personlig trener. Intensiteten under intervallene må være så tøff at det blir behov for en pause for å kunne fortsette. Underveis i intervallene stiger pulsen, for hver pause synker den. Hvis intensiteten blir for lav vil ikke pulsen komme opp til det nivået som er hensiktsmessig for å skape den nødvendige belastningen. Den totale effekten du får av treningen vil dermed bli lavere.

En god standard for gjennomføring av intervalløkt er oppvarming, intervaller og nedtrapping. Oppvarmingen kan starte rolig, men bør inneholde en kortere periode med den intensiteten du skal ha under intervallene. Intervalldelen bør bestå av 3-6 intervaller med 1-3 minutter pause. Den totale tiden du utfører intervall bør ikke være kortere enn 12 minutter. 

Ønsker du å trene med Andreas, trykk  her

Relaterte artikler


Tilbake