Lussekatter hører med til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at de trygt kan spises i hele desember.
Lussekattene er laget uten sukker, og med fiberfin, som gir ekstra metthetsfølelse og gjør de litt mer magevennlige.
Dette trenger du, 14 lussekatter:
- 80 g smør
- 2,5 dl melk
- 150 g kesam
- 1 pakke tørrgjær
- 50 g sukrin gold
- 30 g sukrin+
- 1 klype safran
- 1 klype kardemomme
- 1 klype salta
- 500 g siktet speltmel
- 100 g fiberfin
- Rosiner til pynt
- 1 stk. sammenvispet egg til pensling
Slik gjør du:
- Smelt smør. Tilsett melk, safran og gjær når smøret har blitt lunkent.
- Tilsett kesam, sukrin, sukrin gold, salt og kardemomme og bland godt sammen.
- Bland inn litt og litt mel og fiberfin samtidig som du elter deigen (for hånd eller med kjøkkenmaskin).
- La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i 60 minutter.
- Ha deigen på benken og del den opp i 14 like store emner. Form de til lussekatter.
- La lussekattene etterheve i ca. 30 minutter.
- Sett ovnen på 225 grader
- Pensle lussekattene med sammenpisket egg og stek de i ovnen i ca. 10-12 minutter til de har fått en gyllen farge.
- Avkjøl noe på rist før servering.
Nyyyyt!
Lussekattene bør oppbevares tørt og kjølig.
De kan fint fryses og varmes opp igjen, noe som gir en nesten nybakt smak.
PS! Disse er laget med melk, men bruk eventuelt havremelk, eller lignende om du ønsker en melkefri variant, samt melkefritt smør.
Oppskriften er levert i samarbeid med Sarah Due Lund.
Instagram:
Sarah: @sunnkostnorge
Natalie: @natalietotland