5 tips som holder juleflesket unna

Gi deg selv muligheten til kos

Natalie Totland
Personlig Trener
Natalie er utdannet personlig trener og kostholdsveileder fra AFPT. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet. Natalie ble kåret til årets personlige trener i EVO Fitness, både i 2014 og 2015.

Selv om det så absolutt skal være rom for litt ekstra kos i julen, betyr ikke dette at du på død og liv MÅ fråtse i sukker, ribbefett og kaker bare fordi du kan. Alt med måte, og med et par enkle grep, trenger du faktisk ikke å gi avkall på hverken pinnekjøttet, marsipangrisen eller godteskåla for å kunne opprettholde formen.

Her er mine fem beste tips til hvordan du kan komme deg helskinnet gjennom juletiden, uten å måtte møte det neste året med guleroten i den ene hånden og en streng diettplan i den andre!

 

1. BEVEG DEG LITT HVER DAG

Bestem deg på forhånd hvilke dager du skal trene. Tren gjerne tidlig på dagen, slik at du er sikker på at det faktisk blir gjort. Utnytt gjerne den ekstra maten ved å legge på litt mer vekter, løpe litt lenger eller hoppe litt høyere. Husk også på at trening ikke nødvendigvis må foregå inne på et treningssenter, men at både skigåing, husvask, leking i snøen, og aking faktisk er knallbra trening.  Her er to forslag til enkle treningsøkter du kan prøve deg på i julen:
 

1. Har du et par vaskekluter kan du teste ut denne sklimatte økten


2.  Treningsøkten du kan gjøre i sofaen mens du ser på tv.

 

2. PRIORITER PROTEINER OG GRØNNSAKER

Ha fokus på å spise mye proteiner (kjøtt, fugl, fisk, melkeprodukter, osv.), og grønnsaker. Proteiner er viktig for en rekke funksjoner i kroppen, blant annet muliggjør de bevegelse, og er avgjørende for oppbygging av celler og vev. Proteiner metter mye, og sammen med grønnsaker er de med på å holde blodsukkeret vårt stabilt.

Bestem deg gjerne på forhånd for dager hvor du skal unne deg litt ekstra mat. Da er det enklere å holde seg til et noenlunde normalt kosthold de andre dagene, pluss at maten smaker ekstra godt når du først unner deg litt ekstra.  Velg for eksempel julaften, første juledag, nyttårsaften og første nyttårsdag.

 

3. VERN OM DINE FAVORITTER

Selv om det er jul, betyr ikke det at du derfor må si ja til alt du blir tilbudt. Det er faktisk ikke frekt å takke nei til et kakestykke en gang i blant, og det er faktisk lov å si at du ikke ønsker en ekstra middagsporsjon.

Spis et kakestykke om det er favorittkaken din, men dersom du egentlig ikke liker kaken noe særlig, så er det kanskje like greit å stå over?

Velg deg ut dine favoritter fra koldtbordet, kakebordet eller hva enn det måtte være, spis de, nyt de, og utnytt den ekstra energien på trening dagen etter J

 

4. HA SUNN SNACKS TILGJENGELIG

Ikke la skåler fylt med søtsaker stå fremme til enhver tid. Vi har en tendens til å spise det som er oss nærmest, så sørg for å litt sunnere alternativer tilgjengelig. Frukt, bær, nøtter, proteinbarer, hjemmelagde sukkerfri snacks, grønnsaker og dip er eksempler på fine alternativer til sukkerholdig snacks.

Her finner du oppskrift på proteinrike brownies

 

5. BEGRENS FLYTENDE KALORIER

Det er en god del kalorier å spare ved å begrense inntaket av flytende kalorier. Kutt ned på kaloriholdig drikke som brus, saft, juice, alkohol, gløgg, iskaffe og lignende. Det gir liten metthetsfølelse, og ofte tenker man gjerne ikke over at man inntar det heller. Det er selvsagt forskjell på å ta et glass vin til maten, enn å drikke to sekspakninger med øl til kvelds. Noen ganger er det faktisk helt OK å la fest være fest, men det er også lov å tenke seg om to ganger inni mellom J

 

LA JUL VÆRE JUL

Husk for all del på at all mat ikke nødvendigvis trenger, eller bør sunnifiseres. Noen ganger er mormors pepperkaker lagd med massevis av sukker, hvetemel og kjærlighet, noe av det beste du kan spise både for kropp og sjel.

Romjulsdagene utgjør kanskje 2% av hele året, og selv om det kanskje er litt klisje, så er det faktisk ikke det du spiser eller gjør mellom jul og nyttår som er viktig i forhold til vekt og helse. Det er dagene mellom nyttår og jul.

Dersom du går litt opp i vekt i romjulen, forsvinner nok den vekten ganske så kjapt med en gang du er tilbake til rutinene, og hverdagen igjen.

Det som avgjør om du går opp i vekt eller ikke, uavhengig av hva du spiser, og uavhengig av om det er 1.mars eller 24.desember, er mengde mat. Spis mye av det du vet er bra for deg, spis litt mindre av det som gjerne ikke er fullt så bra, og voilà så kommer du deg helskinnet gjennom julen i år også!

GOD JUL, OG LYKKE TIL!

Bildene er tatt av Kine Evensen

Relaterte artikler


Tilbake