Stor forskjell i forbrenning

Aktiv eller stillesittende

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Hvor mye forbrenner du på et døgn? Har hverdagsaktivitet og treing noe å si på totalen på et døgn? Det som avgjør forbrenningen din iløpet av ett døgn, er grovt sett følgende faktorer: 

 

- Hvileforbrenning:

Dette er «minimumsforbrenningen» din og er det laveste nivået av forbrenning du har iløpet av et døgn. Det er den forbrenningen du har når du ikke beveger deg (ligger, sover og er stillesittende). Vi kan kalle det ditt «nullpunkt» forbrenningsmessig.

 

- Aktivitetsforbrenning

Dette er forbrenning på et høyere nivå enn i hvile og er det du forbrenner når du beveger deg i hverdagen, såkalt «hverdagsaktivitet», for eksempel når du går, tar trappa istedenfor heis, måker snø etc. 

 

Treningsforbrenning

Når du trener, jobber du normalt hardere/ mer intensivt enn når du gjør hverdagsaktivitet. Jo bedre formen din er og blir, jo mer kommer du til å «gjøre» i treningsøktene noe som suksessivt vil bidra til stadig høyere treningsforbrenning. 

 

Et døgn som består av mye hverdagsaktivitet og kanskje en treningsøkt i tillegg, vil gi en mye høyere total forbrenning, enn et døgn preget av stillesitting. Hvileforbrenningen vil være relativt konstant i begge eksempler, mens det du gjør utover å sitte/ligge stille vil variere mye og dermed resultere i store forskjeller i kaloriforbruk iløpet av ett døgn, bare sjekk eksemplene under.

 

Kvinne, 70 kg aktivt døgn

Hvileforbrenning
 

1300 kcal

Aktivitetsforbrenning
(går 8000 skritt)

400 kcal

Treningsforbrenning
(Kondisjon og styrke i 45 min)

350 kcal

TOTAL forbrenning
 

2050 kcal

 

Kvinne 70 kg stillesittende døgn

Hvileforbrenning
 

1300 kcal

Aktivitetsforbrenning
(går 2000 skritt)

100 kcal

Treningsforbrenning
(ingen trening)

0 kcal

TOTAL forbrenning
 

1450 kcal

 

Hele 600 kcal i forskjell bare på ett døgn! Vær i bevegelse daglig og legg inn noen ukentlige treningsøkter i tillegg, så fyrer du opp formen og forbrenningen!! 

 

 

Relaterte artikler


Tilbake