6 utfordringer du må prøve

Har du testet dette?

Vegard Tangen
Personlig Trener
Vegard har en bachelorgrad i idrett og helse fra HiOA. Selv trener han aktivt Crossfit. Han har spesialisert seg på funksjonell styrketrening og brenner for å utvikle teknikk og mobilitet.

Føler du at treningen blir for ensformig eller utviklingen er dårlig? Da er det på tide å tenke nytt. Endre programoppstillingen, justere antall sett og reps og, ikke minst, finn nye øvelser! Under foreslår jeg to krevende helkropp-øvelser som utfordrer og utvikler teknikk, bevegelighet og styrke, og er med på å variere treningshverdagen din. Disse to kan ta lang tid å lære seg, og passer kanskje derfor som litt langsiktige mål å jobbe mot. Øvelsene passer både nybegynnere og erfarne.

1. Dips i ringer

Dersom du føler at vanlige dips stagnerer litt, vil dips i ringer klart oppleves som en ny utfordring. Det ekstra stabiliseringsmomentet i øvelsen setter både styrke og teknikk på prøve. Øvelsen tar mye på både armer og bryst.

Utførelsen er som vanlige dips, bare med ringer som holdepunkt. Start med helt utstrakte armer, senk deg så dypt du kan og press opp igjen til strake armer. Det er viktig å holde ringene så tett inntil kroppen som mulig gjennom bevegelsen. Hvis ringene begynner å jobbe seg ut fra kroppen, blir det fort veldig tungt og det er lett å kollapse.

 

Øvelsen er fin også hvis du ikke har dips fra før. Den beste måten å starte på er å sette beina i bakken og ”hjelpe til” på vei opp. Etter hvert kan du sette beina foran deg og videre heve beina mer og mer.


2. Box jump (Så høyt som mulig)

Start med en boks/step, og bygg opp med vektskiver. Hvor høyt klarer du å hoppe fra stillestående? Gjerne utfordre en treningspartner.
Tips: Hodet trekker seg før kroppen gjør, vær bestemt på hvert forsøk!

3. Hoppetau

Bruk av hoppetau er en fin måte å få opp pulsen og pumpe underarmene på, og bringer samtidig de fleste tilbake til barndommen. Hopp med enkel sving, hopp med dobbel sving, hopp høyt, hopp lavt. Hva med en tabata-intervall i slutten av treningsøkta?


Tips: Fokus på oppreist kropp, avslappede skuldre og rotasjon i håndledd.

4. Opp ned

Å balansere på hendene, på hodet, slå hjul og lignende er krevende for de fleste i starten. Det tar tid å finne balansen og ha styrken til å stå på hendene eller hodet, men prøv deg frem og lek med det. 10 forsøk på hodestående eller håndstående hver gang du er innom treningssenteret tar deg 2 minutter, og vil styrke kjernemuskulaturen din! Kan skaleres til alle ferdighetsnivåer.


Tips: Start med å jobbe deg mot hodestående inntil veggen, etter hvert blir man mer og mer uavhengig av den ekstra støtten veggen gir.

5. Rykkbøy/overhead knebøy

Enten du er nybegynner eller erfaren med knebøy, er denne øvelsen svært nyttig å ha med seg. Som nybegynner vil det å starte med overhead (ovhd) knebøy, hjelpe deg med både balanse og teknikkutvikling i en vanlig knebøy med stang på skuldrene. Som erfaren vil denne jobbe med holdningen, kjernen og bevegeligheten din i en vanlig knebøy.

Den store forskjellen på knebøy med stang på skuldrene og ovhd knebøy er at stangen flyttes over hodet ditt, og der skal den bli gjennom hele bevegelsen. Hold et bredt grep på stangen og bruk beina til hjelp når du presser stangen fra skuldrene til opp over hodet. Øvelsen er såpass krevende at du bør starte å øve med kosteskaft, før du går over til å bruke vektstang. Øk vekten veldig sakte.

Mens du hele tiden aktivt presser stangen opp, starter du knebøybevegelsen ved å føre hofta bak og ned. Se min artikkel  for å se detaljert beskrivelse av teknikk. Utfør bevegelsen sakte og jobb med å ha kontroll hele veien. Bruk spesielt tid på å ha stangen rett over hodet i hver del av knebøyen, det er fort gjort å enten falle fremover eller for langt bak med stangen.

Dette er som nevnt er krevende øvelse, men med riktig og rolig progresjon vil den gi deg en bedre knebøy generelt, og en mye sterkere kjernemuskulatur til andre baseøvelser.

6. Lek i ringer

I ringer kan man finne på mye rart. Alt fra kjente øvelser som pushups, dips og pullups, til mer sammensatte øvelser som muscle ups og ”skin the cat”. Ringene krever mye stabilisering og tvinger kroppen til å aktivisere muskler du vanligvis ikke får brukt gjennom andre øvelser. Prøv for eksempel å sammenligne vanlige dips med dips i ringer.

Tips: Man kan like enkelt bruke slynge til disse øvelsene.

 

Relaterte artikler


Tilbake