10 tips som får deg i gang etter ferien

Starthjelpen du trenger!

Natalie Totland
Personlig Trener
Natalie er utdannet personlig trener og kostholdsveileder fra AFPT. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet. Natalie ble kåret til årets personlige trener i EVO Fitness, både i 2014 og 2015.

Sommerferien er over for de aller fleste av oss, og en ny høst står for tur!

Synes du også at det kan være tungt å komme i gang med trening etter ferien? Her er ti gode tips du kan ta med deg for å starte allerede i dag! 

 1. Ikke sett lista for høyt

Du trenger ikke å gå fra grillmat, slaraffenliv i solstolen, sene sommerkvelder, og lite aktivitet, til salat, godtestopp, og trening seks dager i uka.

Sett deg selv opp for suksess, ved å starte med å sette deg små, enkle, og oppnåelige mål. Gi deg selv tid til å innføre daglige rutiner, og vaner som gjør at du sakte, men sikkert kjenner hverdagen, godfølelsen, og rutinene kommer tilbake.

Det trenger ikke å være perfekt, men du må starte. Hva så om du ikke får trent like mange ganger som du ønsker den neste uka? Betyr det da at du like gjerne kan la være å trene? Nei, selvsagt ikke. Kontinuitet overgår perfeksjonisme. Alltid. Skvis inn det du klarer, og vær fornøyd med det.

 1. Finn ditt hvorfor

Hvorforer det viktig for deg å komme tilbake til rutinene, og vanene du hadde før ferien? Hvorforbetyr det noe for deg?

Er det vekten? Godfølelsen? Energi, overskudd? Treningsglede? Vondt i kroppen hvis du ikke trener? Selvfølelse? Er klærne begynt å krympe?

Motivasjon er ferskvare. Det er viljestyrken, ditt «hvorfor», og vanene dine, som får deg til å gå på trening, selv på tunge dager.

Trenger du litt ekstra inspirasjon?  "Slik endret Birthe livet sitt".

 1. Skriv ned unnskyldningene 

Skriv ned de tre vanligste unnskyldningene du har, for hvorfor treningen fort blir bortprioritert. Finn løsninger på disse, og ha svarene lett tilgjengelig hvis hodet ditt skulle begynne å spille triks med deg.

Er det tidsklemma som er den største syndebukken? Få oversikt over uken som kommer, og planlegg NÅR du skal trene, ikke OM du skal trene....

Jo mer konkret det er, jo mer forpliktende, og enklere å gjennomføre blir det.

 1. Få kontroll på døgnrytmen 

Lange late sommernetter? Netflix til langt på natt, og frokost i 12 tiden? Vel, nå er det på tide å snu. Lag deg en døgnrytme som faktisk passer deg, ditt liv, og dine mål. 

Søvn er en undervurdert faktor for å lykkes, både når det gjelder muskelvekst, og vektnedgang. Søvn er også blant annet viktig for:

 • Vektkontroll
 • Fettforbrenning
 • Søtsug
 • Restitusjon 
 • Konsentrasjon
 • Motivasjon
 • Humør

Fun fact: Visste du at når du sover for lite, så øker stimuleringen av et apetittøkende hormon? Noe som gjør at du faktisk blir mer sulten, og får mer søtsug enn om du hadde fått inn noen flere timer søvn.


Bli kvitt søtsuget en gang for alle,  les "Ta kontroll over søtsuget".

 1. Planlegg

Når du skriver ting ned, er sjansen for at det faktiskskjer uendelig mye større, enn hvis det bare suser og går i hodet ditt. En tanke, eller en drøm, er noe helt annet enn en plan.

Planlegg NÅR du skal trene, gjør det så konkret som mulig, og forplikt deg til det.

Endringer vil skje uansett, fordi #livetskjer. Men, du får ikke lov til å bli et offer for tilfeldighetene. Vi må alle ta konsekvensene av våre egne valg, og lære oss å evaluere hvorfor det ble som det ble, slik at vi kan gjøre det bedre neste gang.

 1. Foodprep – ikke bare for helsefreaker  

Du trenger ikke å være en helsefreak, eller en fitnessmodell for å lage deg en matboks. Ta tilbake matpakken vi så ivrig brukte på skolen, og spar både tid, penger og kalorier.

Sørg for at du har sunn, god, og næringsrik mat med deg på farten, og kjenn at energinivået varer, midjemålet minsker, og konsentrasjonen, og motivasjonen øker.

Her finner du "5 raske og proteinrike frokostforslag".

 1. Organiser kalenderen din

Få oversikt over ukene fremover, hva skal skje når? Hvordan kan logistikken i familiebedriften, løses på best mulig vis?

Kan du trene mens minstemann er på fotballtrening? Kan du og samboeren snike inn en tur sammen en dag i uka? Alle monner drar.

Skriv ned, få oversikt, kjenn at du har kontroll, og nyt følelsen! 

 1. Innfør positiv egoisme 

Egoisme er ofte et negativt ladet ord, men hva om vi faktisk innførte litt positivegoisme i livene våre?

Du må faktisk tørre å sette av tid til deg selv, for å kunne være en bedre mamma, eller pappa, kollega, venninne eller kompis. Du kan ikke helle fra en topp kopp, så sørg for å fylle koppen din godt opp underveis.

Begynn å feire deg selv, heie på deg selv, og å «fremsnakke» deg selv. Fokuser mer på hva du FAKTISK får til, enn alt du ikke får til.

Gjør mer av det som gjør deg glad, som gir deg energi, overskudd og den kroppen og det livet du ønsker.

La gårsdagen være gårsdagen, og klapp deg selv på skulderen for en «job well done», på slutten av dagen. 

 1. Gjør det forpliktende!

Dersom du vet med deg selv at terskelen for å avlyse en egentrening er lav, avtal trening med en venninne, meld deg på et kurs, lag en avtale med en personlig trener, hva som helst, så lenge du får en følelse av forpliktelse.

Det skal svi litt å ikke møte opp på trening, og det hjelper alltid å ha noen med deg på tunge dager. Ikke bare blir det mer forpliktende, men det blir også mer motiverende, og ikke minst, inspirerende å gjennomføre!

 1. Ikke tenk, bare gjør det

Vi er mestere på å overtenke, og på å gjøre ting mer komplisert enn det gjerne trenger å være.

Trening er ikke alltid gøy. Trening er kanskje noe du «må» gjøre til tider, men du pusser jo tennene hver dag gjør du ikke? Det er vel kanskje ikke den artigste aktiviteten du gjør i løpet av dagen, men du vet at det er bra for deg. Du vet at konsekvensene av å ikke gjør det er ganske kjipe, både for lommeboken, og for tannhelsa.

Skal du da trene før jobb? Bestem deg før du legger deg kvelden før. Pakk alt klart, hopp rett i treningsklærne når vekkerklokken ringer, ikke tenk på hvor trøtt du er, bare kom deg av gårde. Med andre ord, just do it.


Take action, start nå! 

Der har du det! Ti enkle, men effektive tips du kan ta med deg i hverdagen for å komme tilbake til gode rutiner. Gjør det enkelt, gjør det forpliktende, men viktigst av alt: bare gjør det! 

Masse lykke til, og husk; du må starte for at det faktisk skal skje noe!

Relaterte artikler


Tilbake