Perfekt løpeteknikk for deg

3 enkle tips du trenger

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Finnes det god og dårlig løpeteknikk? Ja, definitivt, men det er ikke alltid like lett å få øye på. I løp kan god teknikk defineres som en måte å løpe på som gir størst mulig fart ved minst mulig bruk av energi og krefter. 

 

Nedenfor følger de tekniske tipsene og sjekkpunktene som er relevant for deg som løper.

 

Ikke brems – gi gass!

Hvordan foten treffer bakken i forhold til hofta, har mye å si for hvor kjapt du kan skape bevegelse og kraft forover i neste løpesteg. Dersom foten settes ned et stykke foran hofta, vil du i praksis bremse kroppen og ”ny fart” (akselerasjon) vil ikke skapes før foten har passert hofta. Det fører til at du bruker mye krefter å bokstavelig talt bremse din egen fart for så å bruke mye krefter på å oppnå den samme farten igjen i hvert løpesteg. I tillegg til at dette er sløsing med krefter, bruker du også lenger tid på hvert steg på grunn av dette. 

Forsøk å treffe bakken med foten like foran eller under hofta så driver du kroppen i riktig retning så godt som hele tiden med minst mulig bruk av krefter. Du kan prøve å øke stegfrekvensen når du løper. Økt frekvens betyr for de fleste litt kortere steg, men føre til mindre bremsing (stem). 

 

Hofta opp og fram!

Du skal helst ikke synke sammen i hofteleddet (”sitte”) under løping. Hvis du klarer å få hofta opp og fram (strekke hofta), bruker du automatisk mindre tid på fotisettet. Om du synker sammen i hofta hver gang du treffer bakken, trenger du garantert lenger tid på å flytte kroppstyngden fremover – i hvert steg – enn hvis du klarer å få hofta mer frempå. Et triks som gjør det enklere å unngå hofteknekken, er å føre armene opp og frem slik at du får en rotasjonen som fører hofta mer framover. En sterk kjernemuskulatur (mage og korsrygg) bidrar til at du klarer å holde posisjonen i hofta uten å vingle til siden. Løp i motbakke er en god måte å trene på dette. Forsøk å lene deg framover samtidig som du får med deg hofta frem. 

 

Stabilitet

En av nøkkelfaktorene for å kunne løpe effektivt, er å unngå sløsing med krefter. I løp er det om å gjøre å få kroppen fortest mulig framover. Rotasjon og sideveis bevegelse vil være lite hensiktsmessig. Når ”motsatt” arm og ben (for eksempel høyre arm og venstre ben) føres fram, motvirker det rotasjon i overkroppen slik at bevegelsene i størst mulig grad går rett fram. 

 

Armene utligner rotasjon

Ta på deg ei bukse med lommer. Stapp hendene i lomma og løp så kjenner du kjapt at kroppen roterer sideveis. Du vil trolig også slite med å holde balansen, i hvert fall hvis du løper fort. Armene gir deg stabilitet hvis de brukes rett. De vil ”utligne” kroppens rotasjon slik at du kan løpe stabilt. Jo større fart du har, jo større behov vil du ha for stabiliserende armer, bare se på sprinternes armbevegelser sammenlignet med en maratonløpers; sprinteren fører armene høyere opp og fram og lenger bak på grunn av høy fart og krefter som drar mot sidene. Langdistanseløperen har lavere fart og dermed ”mindre” armbevegelser. 

Du kan trene på god armbruk ved å føre hendene opp til haka og helt bak ryggen når du løper. Hvis du dasser rundt i lunketempo, kjenner du knapt armenes stabiliseringseffekt på kroppen, så løp med litt hastighet slik at du merker forskjellen. Du vil ikke løpe med overdreven armbruk i konkurranse, men ta gjerne noen filmopptak av deg selv og kjenn etter hvordan armene bør jobbe for at du med din løpestil, skal kunne løpe stabilt

 

Løper du bra teknisk?

Ved hjelp av et videokamera kan du enkelt gjøre en grovsjekk på egen teknikk. Se deg selv i sakte film og evaluer følgende punkter:

  • Foran eller bak hofte
  • Synker det sammen når du lander
  • Strekkes opp og fram i frasparket?
  • Roterer du mye i overkroppen når du løper?
  • Er armsvingen tilstrekkelig til å utligne rotasjon?
  • Er blikket ditt fremover eller nedover?

Relaterte artikler


Tilbake