Myter om diett og vektreduksjon

Ikke tro gulroten gjør deg slankere

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 10.000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Aldri før har media vært mer overfylt av ulike dietter og tips om hvordan vi skal gjennomføre en vellykket vektreduksjon. Valgene er mange, og alle lover deg rask og vellykket vektreduksjon med synlige resultater innen kort tid. Så hvorfor er det så få som lykkes med vektreduksjon når mulighetene er så store og mange?

Den varierende informasjonen vi får fra media kan virke svært forvirrende

Svaret er som ved alt annet. For å oppnå den ønskede effekten må du gjennomføre fullt og helt. Mange tror at de går ned i vekt om de utelukkende spiser sunn mat, og mange gjør også det. Men sannheten er at det ikke nødvendigvis er hva du spiser som er avgjørende, men hvor mye du spiser. Spiser du mer enn du forbrenner vil du gå opp i vekt – uansett om kaloriene kommer fra en gulrot eller en sjokolade.

Øker dietten forbrenningen?

En ofte misforstått antakelse er at dietter får kroppen til å utvikle en slags superforbrenning som får deg ned i vekt på nulltid. Sannheten er at det eneste som fungerer er å passe på at inntaket av næring er lavere enn forbruket av energi. Dette blir akkurat som en bankkonto, hvis du tjener mer enn du bruker vil summen på kontoen vokse, noe som også skjer med kroppsvekten.

Så hvordan løser man dette problemet? Det er her dietten kommer inn. En diett vil ta deg ut av din daglige rutine som har medført den økte kroppsvekten. Ved å følge en diett til punkt og prikke, uten juks, vil du ligge i et energiunderskudd og du vil derfor gå ned i vekt. Dette er en fellesnevner for samtlige dietter som skaper store endringer i ditt spisemønster.

Dietter anbefales ikke til alle

Jeg vil anbefale bruk av diett til de som på grunn av helsemessige årsaker må raskt ned i vekt. Dette betyr de som trues av livsstilssykdommer som er farligere enn bivirkningene man kan få av en streng diett. For de som kun ønsker å fjerne noen kosmetiske kilo, eller som på sikt ser at kroppsvekten bør senkes, anbefaler jeg  å redusere inntaket av vanlig kost inntil du ser at vektnedgangen oppstår. Mange behøver ikke engang å redusere inntaket av vanlig kost, men kan nøye seg med å kutte ut junkfood, brus, godis og drikke med mye kalorier. Start med å unngå dette i ukedagene og se om det utgjør noen forskjell.

Det er ikke uten grunn at Helsedirektoratet anbefaler en vektnedgang på 0,5 kg/uke ved nødvendig eller ønskelig vektreduksjon. Å opprettholde et stort energiunderskudd over lengre tid vil tære på kroppen, og du kan få mangel på viktige vitaminer og mineraler. For jenter på streng diett med allerede lav fettprosent kan følgene kunne bli veldig store. Tap av menstruasjoner ikke uvanlig, med påfølgende utvikling av beinskjørhet som skrekkutfall.

Du trenger ikke nødvendigvis spise mindre

Så, energiforbruket må altså være høyere enn inntaket av næring for å lykkes ved en vektreduksjon. Dette kan justeres på to måter; enten senke inntaket av mat, eller øke forbruket. Forbruket vil si den forbrenningen kroppen din har i løpet av dagen.

For å øke forbruket må du øke aktivitetsnivået. Prøv å få til fysisk aktivitet så ofte som mulig. Legg inn snikmosjon i hverdagen ved å velge det alternativet som er tyngst for kroppen. Eksempler på dette kan være å gå til bussen, ta trappa istedenfor heisen og bære varene hjem fra butikken istedenfor å kjøre.

Mine fire beste tips for en suksessfull vektnedgang:

  1. Juster ned inntaket av næring. Kutt i mengde og unngå fastfood, brus, godis og drikke med mye kalorier.
  2. Juster opp forbruket av energi. Gjennomfør fysisk aktivitet så ofte du kan, legg inn snikmosjon i hverdagen.
  3. Husk at kroppen ikke skiller mellom dager. Var du flink i går så er ikke det grunnlag for å ikke fortsette den gode jobben i dag.
  4. Husk å dekke de basale behovene for inntak av vitaminer og mineraler. Viktige kilder er meieriprodukter, fisk, frukt og grønnsaker.

Relaterte artikler


Tilbake