Bli kvitt akillessmertene

Unngå opphold fra treningen

Carina Carlsen
Personlig Trener
Carina er personlig trener og mental trener gjennom AFPT og RAW Performance. Gjennom lang erfaring og bred faglig kunnskap legger hun til rette for trening blant alle i befolkningen. Fokuset hennes ligger på mennesket gjennom å tilby både mental og fysisk trening.

Smerter i akillessenen (Akillestendinopati) er en vanlig belastningsskade, særlig hos løpere. Smertene oppstår som følge av overbelastning av senen, for eksempelvis ved plutselig økt treningsmengde eller intensitet. Andre fakturer som kan påvirke senen er belastning på hardt underlag, ikke optimalt fottøy eller andre biologiske faktorer hos den enkelte (muskelsvakhet eller kne, ankel og fotstilling).

 

Disse smertene oppstår i størst grad hos voksne, da akillessenen ødelegges/forandres (degenereres) i takt med økt alder. Feil eller for stor belastning øker degenerasjonen av senen og smerter kan oppstå. Smertene kan oppstå etter aktivitet, deretter også under aktivitet, og til slutt også i hvile. Ofte provoseres smertene ved å ta på (palpasjon) den nedre tredjedelen av senen. Ultralyd og MR- undersøkelse kan bekrefte diagnosen, da dette vil vises som en fortykket sene.

Grad av smerter vil være avgjørende for hvilke tiltak som bør gjøres. Ved store smerter vil første tiltak være å unngå aktiviteter som provoserer smertene, eventuelt redusere eller tilpasse aktiviteten. Som for eksempel å løpe kortere eller unngå løping og hopp et par uker. Alternativt løpe på mykere underlag, eller endre fottøy jevnlig. Endret belastning av senen kombinert med eksentrisk trenin av leggmuskulatur har vist effekt hos mange med akillessenesmerter. Eksentrisk tåhev gjøres som oftest med ett bein.

Eksentrisk trening: muskelen trenes mens den forlenges (bremser bevegelsen)

 

Øvelse 1: Eksentrisk tåhev med strakt kne

Stå på tå på kasse eller trappetrinn, med kun forfoten plassert på trinnet. Legg all vekten på det vonde benet, og senk deg rolig ned til hælen kommer under trappetrinnet så langt ned du klarer. Benytt deretter begge ben for å heve deg opp igjen i tåhev posisjon. 15 x 3 repetisjoner, 2 ganger daglig.

Øvelse 2: Eksentrisk tåhev med bøyd kne

Samme utførelse som nevnt i øvelse 1, men med lett bøy i kneledd under hele bevegelsen. 15 x 3 repetisjoner, 2 ganger daglig.

 

Øvelse 1 og 2 gjøres i utgangspunktet kun med egenvekt, men når øvelsene kan utføres uten smerter kan ekstern vekt legges på eller gjøres i et tåhevapparat. Hvis øvelse 1 og 2 er for tungt eller smerteprovoserende til å kunne gjennomføres, kan øvelsen gjøres på to bein også i fasen man synker ned.

 

Øvelsene bør gjøres 2 ganger per dag, 7 dager i uken, i 12 uker. Etter 12 uker, bør øvelsene gjøres 1-2 ganger i uken for å forebygge tilbakefall. Øvelsene krevet ikke utstyr, kun et trappetrinn.

 

Hvis ikke endring i aktiviteter som provoserer smerter og – eller eksentrisk trening når frem og smertene stadig øker, kan behandlingsmetoder som trykkbølgebehandling, NSAID´s, laser og dry needling være aktuelt. Forskningen har varierende resultater ved disse behandlingsmetodene.

Relaterte artikler


Tilbake