Styrketrening ble redningen

-Smertene i ryggen var intense

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 8000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap fra NIH og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Smertene i ryggen var så intense at han kom seg ikke ut av senga eller inn i biler. Ken Patrick Bye (31) prøvde alt. Redningen ble styrketrening med personlig trener.

Ken Patrick Bye fra Drøbak fikk langvarige korsryggsmerter etter en episode på jobb som sykepleier. Smertene kom for fullt dagen etter en forflytning og han kunne ikke komme seg opp av senga. I måneder slet han med intense smerter, uten at noe som helst hjalp.

- Jeg tenkte først at det kom til å gi seg etter et par dager, men smertene ble bare verre og verre. De var såpass sterke og hemmende at jeg klarte ikke snu meg i senga eller komme meg ut av senga på normal måte. På det verste måtte jeg krype langs gulvet og jeg brukte lang tid på å komme meg opp fra gulvet til stående, forteller Ken Patrick Bye.

Nattesøvnen ble byttet ut med intense smerter. Det endte til slutt med energitap og full sykemelding fra jobb. Han fikk også smertestillende hos legen i håp om bedring. Men det tok kun toppene og Bye opplevde ikke større bedring over tid. Han oppsøkte så flere behandlere, men ryggsmertene satt plantet.

- Det var ekstremt slitsomt. Jeg hadde smerter uansett stilling. I alle posisjoner. Å ligge var helt klart verst, utdyper Bye, som vanligvis er en aktiv og positiv mann med høy smerteterskel.

Et liv med varige smerter

Sykepleieren var i ferd med å miste motet og hadde begynt å se at livet muligens ville bestå av varige ryggsmerter. Behandlingene han gikk til ga ingen effekt. Så tenkte han at han skulle prøve og gå å tøye ut på Evo for å se om det kunne hjelpe på. Der traff han personlig trener Jeanette Soleng Jørgensen.

- Jeg la selvfølgelig merke til at han slet og tok meg derfor en prat med han. Han var ganske nedbrutt og det var tydelig at han hadde det vondt. Jeg måtte si fra til han at jeg kunne gjøre et forsøk på å hjelpe med ryggen, men å garantere varig bedring kan man jo ikke alltid. Jeg tok en funksjonstest av ryggen og så jo allerede her at det ikke sto så bra til, forteller Soleng Jørgensen

Før hun fortsetter.

- Vi måtte starte helt på scratch med enkle husmorøvelser. Det var inn med enkle rehabiliteringsøvelser for å bygge opp ryggen. Og det er veldig viktig at man vet hva man holder på med så kundene ikke responderer negativt på opplegget,. Jeg ba også om å få se røntgenbilder og andre viktige dokument rundt ryggen, forklarer hun.

 

Skeptisk til PT

I flere uker jobbet duoen sammen for å få 31-åringens rygg bedre. Smertene avtok litt etter litt med det spesialtilpassede opplegget for ryggen. Bye var skeptisk til at en personlig trener kunne gjøre opptrening av en så smertefull rygg. Han så slettes ikke for seg en PT som første alternativ for behandling.

- Jeg tenkte jeg kom til å måtte bruke en del smertestillende for å få til å bevege meg normalt. Jeg tenkte jeg måtte besøke både kiropraktor og fysioterapeut i lang tid for å få behandlinger og program. Men jeg fikk utrolig god hjelp og et treningsprogram av min personlige trener. Jeg måtte tenke helt nytt om trening og ta utgangspunkt i sånn ryggen min var, utdyper han.

Bye ble sterkere og sterkere etter hver trening. I dag er han kommet så langt at han er helt smertefri og fullt arbeidsfør. Ingenting gleder han mer.

- Det er egentlig helt fantastisk. Jeg føler meg som et nytt menneske. Man vet ikke hvor godt man har det som smertefri før man rammes. Jeg må ærlig innrømme at jeg var redd for varige smerter når det sto på som verst og ingenting hjalp. Jeg er bare utrolig takknemlig, sier han.

 

Beste utgaven av seg selv

Han valgte også å fortsette med sin personlig trener etter at ryggskaden var helet. Han ville trene sikkert og nå bli den beste utgaven av seg selv.

- Jeg har aldri vært sterkere i kroppen enn nå. Og jeg har klare bevis på at ting har skjedd med meg. Jeg har fått betydelig mer muskulatur i armer, bein og rumpe. Samtidig har jeg gått ned rundt magen og fått en veldig funksjonell og bevegelig kropp. Jeg har heller aldri hatt så mye energi som nå. Men det har vært utrolig viktig for meg og få et helhetlig opplegg, og det har min PT absolutt gitt meg. Hun er veldig nøye og det jeg får er godt gjennomtenkt og hun følger meg veldig bra opp, skryter Bye.

 

Skummelt med PT

Drøbaksmannen mener at folk ikke bør være redde for å investere i sin egen helse og kropp. Det gir gevinst på sikt.

- Jeg synes tanken om å ha en PT var litt skummelt i starten. Tenkte kanskje at det var bare topptrente folk som brukte dette. Men ting er veldig naturlig og man kan være seg selv. Samtidig vet du at du får en bra økt,. Læringskurven er fin. Og når jeg tenker etter har jeg vært litt på vidda når det gjelder trening. Jeg vil påstå og si at jeg jo egentlig bare drevet selv med oppvarming i over 10 år i forhold til hvordan jeg trener nå, sier han og ler hjertelig.

Han utdyper videre.

- Jeg har først nå forstått hva ordentlig trening er. Spekteret mitt rundt trening er så utvidet. Det å bli pushet gjør at man kommer så mye raskere i form. Hadde jeg visst dette hadde jeg startet for lenge siden med PT. Jeg har på en måte holdt tilbake på formen min.

Personlig trener Soleng Jørgensen er enig i Byes sitt syn.

- Resultatene taler for seg og er hos flere godt dokumentert. Mange er flinke til å gå å shoppe gensere til flere tusenlapper og drikke øl hver helg. Vår egen helse er det ikke så farlig med. Det er noe vi alle bør tenke litt mer på. Trening er beste medisin mot mye. Jeg er veldig gla for at Ken er kvitt alle sine smerter. Han fremstår i dag som en sterk utgave av seg selv fra første gang jeg møtte han. Han har gjort en kjempejobb selv og fulgt planene fra punkt til prikke. Det står respekt av måten han har jobbet på underveis, sier PT-Jeanette.

 

 


Nytt liv hos Evo

Bye berømmer også EVO fitness som treningskjede.

- Det er en kjede med mange kompetente folk. Sentrene er ikke overfylte og har masse gruppetimer. Her får man den hjelpen man trenger når man virkelig trenger den. Hadde det ikke vært for min PT er jeg ikke sikker på hvordan min rygg ville vært i dag, sier han.

Sykepleieren er derfor veldig glad for at han fant sin resept på ryggsmertene. I dag utfører han tunge forflytninger av pasienter og det uten noen form for ryggsmerter eller plager.

- Jeg har helt klart fått et nytt og bedre liv. Jeg er helt frisk og jeg føler meg heldig og ikke minst lettet, avslutter 31-åringen.

Relaterte artikler


Tilbake