5 øvelser du gjør feil

Her får du tipsene du trenger!

Carina Carlsen
Personlig Trener
Carina er personlig trener og mental trener gjennom AFPT og RAW Performance. Gjennom lang erfaring og bred faglig kunnskap legger hun til rette for trening blant alle i befolkningen. Fokuset hennes ligger på mennesket gjennom å tilby både mental og fysisk trening.

1. Nedtrekk:

Nedtrekk er en fin øvelse for å styrke ryggmusklene. Får å få optimalt ut av den burde man trekke stangen ned foran seg, enten med smalt eller bredt grep. Fører du stangen ned bak hodet kreves det veldig mye mobilitet i skuldrene for at du skal unngå mye bevegelse i nakken. Noe som også vil gi konstant klem på skuldrenes stabilitetsmuskulatur og slimposer.

2. Skulderpress:

I apparatene er bevegelsesbanen låst til en fast bevegelse, noe som gjør at man kan gjøre minimalt med feil og dermed unngå feil belastning og skader. Det medfører en trygghet for de som ikke er vant til å trene styrke med vekter.


På den andre siden, er det å trene styrke i apparater ikke å foretrekke for optimal effekt av styrketrening. Apparater stiller lite, eller ingen krav til bl.a. stabiliseringsmuskulatur. I tillegg aktiveres stort sett kun én eller to, muskelgruppe(r) av gangen. Apparatene er lite funksjonelt utviklet, hvilket betyr at bevegelsesmønsteret minner lite om bevegelser vi har bruk for i hverdagen.


Skulderpress med manualer gir stabilisering, styrke, og det er ikke en «låst» bevegelse. Vi er alle forskjellige i høyde, vekt, bredde etc, en maskin er aldri tilpasset hver enkelt. Det er i større grad overførbart til hverdagslige bevegelser å utføre med manualer.

3. Sit-ups:

Ofte tar hofteleddsbøyerne og nedre del av ryggen over det meste av belastningen, de rette magemusklene, så vel som de dype tverrgående magemusklene blir i liten grad aktiver. Sit-ups jobber isolert med enkelte muskler og ikke med magemusklene som en helhet. Situps er ikke en farlig øvelse, men en øvelse det finnes mange andre og bedre alternativer til. Som vist på bildet, er sit ups på ball et eksempel. Der legges det ikke trykk på nedre del av ryggen og magen må jobbe i en litt lengre bane. Om du skal utføre en situps, unngå å dra overdrevet i nakken og senk overkroppen rolig ned mot gulvet. Et annet alternativ kan være å legge hoftene ut til siden, sånn at hofteleddsbøyere ikke bidrar i like stor grad.

4. Dips på benk:

Dips på benk kan være en ukontrollert og stor bevegelse, forutsatt at du ikke har ekstrem muskelkontroll, der skulderleddet tipper fram under utførelse av øvelsen, noe som legger en meget høy belastning mot framside av skulder og individuelle skuldermuskler. Dips kan ha god treningseffekt dersom den gjøres riktig. Problemet er bare at de aller fleste gjør øvelsen feil og kan utvikle skuldersmerter over tid. Noen viktige ting å huske på hvis du skal gjøre øvelsen er å ikke overgå en 90 graders vinkel i albueleddet på vei ned. Samt sørge for at hodestillingen din ikke tipper for langt fremover.

Er målet å trene triceps kan du heller gjøre smale pushups som stabiliserer skulderen, og stiller krav til kjernemusklaturen din. Hold smalt grep på gulvet og stram kjernen (magen) før albuene inntil kroppen hele veien. Unngå svai i ryggen på vei opp.

5. Lateral fleksjon med belastning:

En øvelse som gjøres stående med vekt i den ene hånden, hvor man bøyer seg til samme side som vekten er på. Øvelsen i seg selv er ikke farlig, men det er det at den ofte gjøres med mye kraft og stor hastighet. Det finnes helt klart bedre øvelser for å trene magemusklene som ligger lateralt på kroppen. Så kan man spørre seg hvor funksjonell den er til hverdagen?

Magemusklene = sixpackmuskelen (rectus abdominis) og de ytre skrå bukmusklene (externus obliqus).

Kjernemuskulatur = Alle musklene som stabiliserer ryggraden, og dette inkluderer magemusklene.

Relaterte artikler


Tilbake