Skulderpress på 1-2-3

Lær deg teknikken raskt og enkelt

Vegard Tangen
Personlig Trener
Vegard har en bachelorgrad i idrett og helse fra HiOA. Selv trener han aktivt Crossfit. Han har spesialisert seg på funksjonell styrketrening og brenner for å utvikle teknikk og mobilitet.

Skulderpress er en øvelse som virkelig utfordrer evnen din til å anvende kjernemuskulaturen og stabilisere kroppen. Øvelsen styrker skuldrene og armene, samtidig som den aktiverer mange andre muskelgrupper.

Stangen foran eller bak hodet?

Jeg ser mange ulike typer skulderpress i løpet av en arbeidsdag. Det er vanskelig å si hva som fungerer best for hver enkelt, personlig liker jeg best stående skulderpress med stangen foran hodet. Dette fordi jeg føler at belastningen på skulderleddet blir mindre, og man løfter i utgangspunktet tyngre. De finnes mange varianter av øvelsen, bare pass på at den du velger kjennes naturlig og utføres med god teknikk og riktig belastning. Utførelsen jeg beskriver under er stående skulderpress med stang foran hodet.

Utførelsen

Start- og sluttposisjon

Stå med hoftebreddes avstand mellom beina. Start skulderpressen fra frontrack-posisjon. Det vil si hvilene foran på skuldrene med grepet litt utenfor skulderbredde. La albuene ligge foran stangen, dette for at du ikke skal måtte holde igjen stangen mot tyngekraften, men la den hvile på skuldrene.

 

Selve utførelsen

Trekk pusten godt og hold den mens du strammer magen. Press stangen i en rett linje opp til rett over hodet. Hodet må skyves bakover og så frem igjen når stangen har passert hodet. Senk stangen igjen på samme måte, med fokus på at albuene skal peke fremover. Da er det lettere for at albuene ender i posisjon foran stangen igjen. Pass på å stramme magen gjennom hele bevegelsen!

Fiks din skulderpress

Under har jeg listet opp vanlige feil som er fort gjort å gjøre under utførelsen av skulderpress, og hva man kan gjøre for å fikse dem:

 

1. Lener seg bakover under pressutførelsen, blir stående med bøyd rygg selv om stangen er rett over hodet

Tips: Stram magen! Sørg for at magen er så stram du kan før du starter bevegelsen. Press hodet frem når stangen har passert det.

 

2. Presser stangen fremover/stangen avslutter foran hodet

Tips: Tenk at du presser stangen opp og bak. Før stangen så nært inntil hodet som mulig. Få albuene foran stangen i startposisjon.

 

3. Stangen beveger seg rund hodet, ikke rett opp

Tips: Stå foran en hindring, som tvinger deg til å skyve hodet bakover og stangen rett opp.

Det er alltid vanskelig å justere seg selv. Bruk videokamera, en treningspartner eller personlig trener for å justere på utførelsen din. Min erfaring er at det de fleste sliter med er å stabilisere kroppen og bruke kjernemuskulaturen godt nok, på alle baseløft. Skap et godt buktrykk (trekk inn masse luft) og stram magen så godt du kan. Dette vil beskytte ryggen godt i både skulderpress og andre baseløft.Se våre andre 1-2-3 artikler her:  Benkpress på 1-2-3,

Relaterte artikler


Tilbake