3 enkle punkter du må gjøre med din Pulsklokke

Få mest ut av treningen på 1-2-3

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 10.000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.


 

De siste årene har bruken av pulsklokke eksplodert. Tidligere var det forbeholdt toppidrettsutøvere og spesielt interesserte mosjonister, nå tilhørere det hvermansen. Hva skal vi med pulsklokke? Hvorfor bruke mange penger på noe som de fleste ikke forstår noe av?

Hvis du setter deg inn i innstillinger og bruk vil pulsklokken gi deg en detaljert oversikt over hvor høy belastning treningen har.  Dette er noe som igjen kan gi deg informasjon over hvilken effekt du kan forvente av treningen.

1. Innstillinger

En pulsklokke har mange variabler basert på utgaven du kjøper. Toppmodellene har flere innstillinger enn de rimeligste klokkene og vil derfor gi mer detaljert og riktigere oversikt over treningen du utfører. Her er de viktigste punktene du må ha riktig.
 

1.1 Generell informasjon om deg selv

Kjønn, alder, høyde og vekt vil alle sette deg i en kategori som igjen gir utgangspunkt for beregning av forbrenning under treningsøktene. Sørg for å få dette riktig og oppdater jevnlig kroppsvekten.

Dyrere klokker har  flere variabler du må oppgi, slik som oksygenopptak, de færreste vet sitt eget opptak i tillegg til at dette er under konstant endring i sammenheng med treningen du utfører. Sjekk opp på nett for å anslå ditt oksygenopptak. Dette vil være den mest avgjørende faktoren for forbrenning på nyere klokker. Stiller du inn feil tall her vil du enten få langt høyere forbrenning enn hva som er reelt, eller lavere.  Se hvordan du kan øke din forbrenning her.

1.2 Makspuls

En pulsklokke kan maksimalt måle to ting, den måler pulsen din og den kan avhengig av modell måle dine bevegelser gjennom dagen. På bakgrunn av dette vil makspulsen din være den viktigste opplysningen til klokken for å gi deg riktig informasjon om treningen.

Makspuls er enkelt fortalt det maksimale antall slag hjertet kan slå i løpet av 1 minutt. Makspulsen er individuell og faller gjennomsnittlig med et slag per år. Derfor vil du aldri kunne sammenligne din puls under aktivitet med andres med mindre dere har samme makspuls. Her kan du se hvordan du finner du makspuls.  Det som derimot er trenbart er hvor lenge du kan ligge på for eksempel 90% av din makspuls.

Avhengig av din oppgitte makspuls og puls målt under treningsøkten vil din pulsklokke estimere forbrenningen basert på oksygenopptaket og vekt, eller forhåndslagrede utregninger på rimeligere klokker. Derfor vil det å stille makspulsen riktig være helt avgjørende for bruken av pulsklokke.

2. Pulssoner

Mye av utholdenhetstreningen baserer seg på bruk av pulssoner. Sonene vil si noe om hvor hard treningen du utfører er for kroppen. Pulssonene regnes ut ifra din makspuls, igjen ser vi viktigheten av å ha korrekt makspuls oppgitt i innstillingene. Under ser du to typer pulssoner. Den ene fra Olympiatoppen, den andre er forhåndsinnstilt på din pulsklokke.

 

Sone

% (OLT)

% (Pulsklokke)

5

92-

90-

4

87-92

80-90

3

82-87

70-80

2

72-82

60-70

1

62-72

50-60


For mest mulig korrekt informasjon anbefaler jeg at du redigerer dine innstillinger til Olympiatoppens pulssoner hvis du ønsker å bruke pulssoner aktivt i din trening. Ved å se på tabellen over vil du se at trening med standardiserte soner vil gi et bilde av hardere trening enn hva du reelt utfører.

3. Bruk av pulsklokke under trening

Pulsklokke under utførelser av intervaller vil gi deg en helt ny opplevelse av trening. En riktig innstilt pulsklokke vil gi deg verdifull informasjon underveis i økten. Du vil kunne se at pulsen er i riktig sone for å få den effekten du ønsker. Intervalltrening vil gi best effekt på din kondisjon hvis du passerer 90% av makspuls underveis i intervallene. Igjen ser vi viktigheten av å ha en riktig innstilt makspuls.  Her finner du forslag til intervalløkter.

Det de fleste oppdager etter bruk av pulsklokke er at den subjektive følelsen, altså din følelse av hva som er tungt, ikke alltid stemmer overens med hva som er reelt i forhold til kroppens belastning. Dette vil kunne hjelpe deg til å presse deg litt ekstra for å oppnå den effekten du ønsker. Motsatt vil pulsklokken også varsle deg om du skulle være for sliten eller annen påvirkning som gjør kroppen uegnet til å trene hardt.

En annen måte å bruke pulsklokken på er at du gjentar en fast runde eller distanse. Hvis du klarer å kutte ned på tiden du bruker eller gjenta tidligere tider med lavere puls, vil det være et klart tegn på at du er i bedre form enn tidligere.

Relaterte artikler


Tilbake