Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Tipsene som får fart på treningen

Her er hjelpen du trenger

Gudmund Grønhaug
Personlig Trener
Gudmund er utdannet fysioterapeut og er en merittert klatrer. Gudmund har nylig gitt ut boka "Belastningsskader i klatring; Forebygging og behandling". Hans spesialitet er skadeforebygging og opptrening etter skade.

Det er mange som har hatt helt eller delvis treningsfri i sommer, noen har trent litt ute, noen inne på senter og andre har bare latt humla suse og hatt ferie. Ferie og treningsfri er viktig for at kroppen skal hente seg inn og motivasjonen skal komme tilbake dersom den har vært sviktende, spesielt er dette viktig for de som trener mye og systematisk. For de fleste vil det ikke være nødvendig med treningsfri for å la kroppen restituere, men det er godt med ferie uansett. Når treningen skal startes opp igjen er det et par ting jeg som fysioterapeut mener det kan være lurt å fokusere på.

 

Trening er ferskvare

Etter noen uker med treningsfri er det helt naturlig at man er svakere og i dårligere form enn hva du var tidligere. Det er målt opp mot 50% reduksjon i maxstyrke (1Repetisjon maximum) etter total hvile i 2 uker. For de fleste vil det ikke være snakk om så dramatiske endringer. De fleste har rørt på seg i ferien og brukt kroppen om ikke på trening. Det er likevel grunn til å forvente at maxstyrken er noe redusert når treningen startes opp igjen.

Et treningsprogram varer ikke evig

Det programmet du fikk laget av en PT, eller fant på nettet før sommerferien er ikke nødvendigvis det som er riktig å plukke opp igjen nå når treningen skal startes opp igjen. Dersom du bruker det samme programmet over lengre tid, eller bruker det samme programmet i to perioder vil treningseffekten avta. Kroppen tilpasser seg belastning raskt slik at det som var god trening før sommeren ikke lenger er like god trening nå. Det kan være for lett slik at du ikke får den effekten du ønsker av treningen, det kan være for hardt, eller du har gjort andre ting i sommerferien som gjør at utvalget av øvelser er feil tilpasset. Starter du for hardt risikerer du å bli skadet.

 

Intensitetsnivået må justeres

Intensiteten på treningen er kanskje det viktigste enkeltelementet for å sikre fremgang. Det er stor forskjell på å være på trening og å trene. Det er likevel viktig å ta hensyn til at kroppen nå skal komme i gang igjen med en ny periode med trening. Etter en pause vil det være lurt å sette av 3-4 uker med noe lavere intensitet enn vanlig på trening, lettere vekter og flere repetisjoner er også lurt i denne perioden. Fordelene med en slik tilvenningsperiode er flere: du bygger en god base for trening i høst og vinter, du unngår belastningsskader grunnet for brå oppstart av tung trening. Nye øvelser og rutiner rekker å komme på plass og ikke minst vil det kjennes godt å trene med overskudd.

 

Alle gode periodiserte og strukturerte treningsprogram med en godt oppbygd struktur skal starte med en tilvenningsperiode som er lettere enn de andre fasene. Dette er tiden for den første tilvenningsperioden. Den bør vare i ca 4 uker før man går over i neste belastningsfase. De neste fasene er avhengig av hva det er du ønsker og oppnå med treningen og hva slags profil det er på høstens program eller plan.

 

Trenger du hjelp til å planlegge profilen på treningen utover høsten eller du trenger hjelp til å sette opp en periodeplan tar du kontakt med en PT på senteret ditt, eller du kan finne et program her .

 

Ønsker du å trene med Gudmund, ta kontakt  her

Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Relaterte artikler


Tilbake