Unngå nybegynnerfeil på trening

Enkle tips som gjør det lettere!

Tommy Lande
Daglig leder Optimal Klinikk og Osteopat
Tommy er en av Norges mest erfarne personlige trenere, han er også en anerkjent foreleser for blant annet AFPT. Fagfeltet hans er skadeforebyggende trening og rehabilitering etter skade og smerter. Mer finner du på hjemmesidene www.prehabtrening.no

Du har bestemet deg for å trene på Evo. Mange vil ta igjen det tapte i det de kaster seg med liv og lyst inn i treningen. Kanskje tar du bare opp igjen ditt egensnekrede treningsopplegg som du fulgte tidligere da du stoppet på grunn av liten fremgang og tidsklemma? Her får du noen råd om hvordan du kan komme godt i gang og få til gode resultater.

Typiske nybegynnerfeil

 1. Glemmer å sette seg mål
 2. Kjører for mange økter i uka.
 3. Tenker kvantitet foran kvalitet og fokuserer ikke på teknikk og utførelse
 4. Starter med alt for mange øvelser som gjør at man blir gående på gymmet i flere timer.
 5. Gjør de samme øvelsene, repetisjonene, settene, belastningene og pausene for hver økt.
 6. Starter med for tung belastning.
 7. Er utålmodig og tror at alt skal skje over natta og dermed gir opp når man ikke merker at noe skjer med kroppen.
 8. Trener kun forsiden og det man ser i speilet.
 9. Trener «ferdiglagde» treningsprogrammer som ligger på nettet og som kanskje fungerte for Arnold Schwarzenegger for 15 år siden.
 10. Starter på samme belastning som kompisen eller venninna di som har trent 1 år lengre enn deg.

Hvordan unngår du disse fellene?

Tenk enkelt. Trening er ikke rakettforskning! Start med sette deg noen realistiske målsetninger. Du trenger ikke endre hele livet ditt, da mister du som regel fort motivasjonen og gir opp.Finn deg en motivasjon for å trene, for det kommer til å bli krevende å skape en god rutine. Unn deg noen massasjetimer, noe nytt treningsutstyr eller lignende når du har nådd et nytt mål. Ikke bruk kun vekt som motivasjon, det tar som regel tid for kroppen å venne seg til en ny hverdag. Når du trener styrke vil ikke det nødvendigvis gjøre at du går ned i vekt, men ikke glem at treningen strammer opp kroppen.

Når du øker muskelmassen vil kroppen ofte trenge mer bensin (mat) for å fungere i hverdagen og dermed øke hvilestoffskiftet. Muskulaturen trenger mer bensin for å fungere, den trenger ikke fett. Derfor anbefaler jeg heller å bruke en bukse som kanskje ikke passer for øyeblikket og sett deg som mål å komme inn i den i løpet av en bestemt periode. Det kan skje fort, selv om du ikke har mistet så mange kilo. Kosthold er selvfølgelig en stor del av pakka, men ikke gjør det til noe veldig avansert. Bare spis grovere, grønnere, renere og kutt ut alt av «ferdigmat».

Start rolig med 1-2 ganger i uka, skap deg gode trenings- og kostholdsrutiner først og heller øk progressivt på antall økter om du ser at motivasjonen og tiden er der. Det er mye bedre å strate ut lett enn å kline til med fem treningsdager i uka, for så å bli lei og gi opp etter 1 måned fordi fremgangen uteblir. Å få inn en jevn treningsrutine som man kan holde over flere år er viktig. Da må man også finne noe man trives med. Trening skal være tungt, men også gøy. Man får får mye større fremgang når man liker det man gjør. Når det er sagt, er det viktig å prøve seg litt utenfor «komfortsonen» også. Tør å prøve nye ting. Du finner fort ut om du liker det eller ikke.

Tren de store muskelgruppene

Det finnes ingen fasit på hvordan du skal trene. Trening er individuelt. Det er ikke sikkert at du liker det samme som venninna di. Tren det som passer deg og din kropp best. Tør å ha en god variasjon i treningen, ikke lås deg fast i bestemte mønster. Men samtidig; ikke tren for variert. Du vil jo ha fremgang i de forskjellige øvelsene, da er det viktig å trene på disse. Finn deg 6-12 øvelser som trener store muskelgrupper og dette skal være hovedbasen for din trening. Jobb mot å bli best mulig på disse øvelsene.

Tenk ALLTID belastning i forhold til hvilken teknikk du har og ikke motsatt. Mange trener med for tung belastning, slik at teknikken og utførelsen aldri blir optimal. Dette gjør at du ikke får den effekten du vil ha og pådrar deg heller skader og andre plager. Men på den andre siden, sitter teknikken og utførelsen, ikke vær redd for å øke belastningen. Det er da du blir sterkere og fremgangen vil ikke la vente på seg.

To gode mål som kan være med på å bygge opp styrke i overkroppen kan være å bli god på push-ups i slynge eller pull-ups. Sjekk linkene og prøv deg på disse. Det vil garantert gi resultater, det lover jeg.

Mine erfaringer med nybegynnere på trening?

Mange gjør tingene for avansert. Ofte velger man feil øvelser og teknikken og utførelsen sitter ikke som den skal. Det er viktig å gjøre øvelsene med høy kvalitet fra starten. Alt for mange går i gang alt for hardt og trener 5-6 ganger i uka uten å få resultater, og pådrar seg skader og vondter. Andre trener bare 1-2 ganger i uka og får stor fremgang. Effektiviteten og fremgangen handler ikke først og fremst om antall økter, men om kvaliteten og intensiteten i øktene. For de aller fleste er en intensiv og god økt på 45-55 minutter mye mer effektiv enn en halvrolig økt på 1,5 time. Min erfaring er at tiden du bruker ut over 1 time ikke gir valuta for pengene. Forklaringen er ofte at kroppen og hodet er blitt både fysisk og mentalt sliten.

Hvordan komme i gang?

Jeg anbefaler deg å starte riktig. Tenk kvalitet foran kvantitet! Bruk derfor litt ekstra penger på en dyktig personlig trener som får deg i gang og setter opp et skreddersydd opplegg. Dette gir deg raskere treningsresultater og du unngår skader som ofte følger med dårlig teknikk.

Jeg bruker å si:

 • Start enklest mulig, ikke gjør ting så avansert.
 • Gjør øvelser du liker
 • Gjør øvelser som tar for seg store muskelgrupper, ikke bruk unødvendig tid på småmuskler.
 • Tren et helkroppsprogram i starten
 • Ikke start for hardt, det kommer en tid for alt
 • Tren effektivt uten lange pauser
 • Streb etter den rette teknikken og utførelsen

Hvordan opprettholde gode treningsrutiner?

- Sett deg hele tiden delmål på veien, gi deg selv litt ekstra ros og belønning når du har klart et nytt delmål. Erfaring viser at om man finner en venn eller kollega å snakke med om treningen gir dette pushen til å fortsette. Begynnelsen kommer til å være tung, men med en gang rutinen og rytmen er inne, så vil fremgangen komme  - ofte når du minst venter det. Derfor er det også viktig å være tålmodig og ikke gi opp. Det er mye nytt som skjer med kroppen og du må gi maskineriet litt tid til å tilvenne seg. Dette vil hele tiden gå i bølgedaler. Klarer du å holde i gang treningen gjennom tøffe perioder, så vil du også møte noen fantastiske topper med god selvtillit, god fremgang og nye positive endringer i kroppen.

Tren med frivekter og egen kroppsvekt

Mange er redde for å starte med frivekter og gjør dermed alt i apparat. Men min anbefalning er å starte tidligst mulig med frivekter og egen kroppsvekt. Kroppen er ikke skapt for å sitte låst inne i et apparat hvor apparatet styrer bevegelsen. Det er musklene dine som skal skape denne bevegelsen. Med frivekter og egen kroppsvekt vil du bygge muskulaturen innenifra og ut og ikke omvendt. Det innebærer at du starter med å bygge opp den nødvendige støtte- og stabilitetsmuskulaturen som gjør at du unngår skader, plager og lignende, samtidig som effekten blir større da du må aktivisere en større del av muskulaturen for at øvelsene skal bli gjort skikkelig.

Bruk en personlig trener

- Jeg anbefaler alle å bruke en dyktig personlig trener. Du får et skreddersydd opplegg og lærer riktig teknikk og utførelse. Det er også fint å få en second opinion, få prøvd seg litt utenfor sin egen komfortsone, bli pushet litt ekstra på de siste repetisjonene som du vanligvis ikke klarer. Trener du alene, er det mye enklere å ikke yte maks. Jeg har kunder som er alt fra nybegynnere til toppidrettspersoner som ønsker å spisse formen enda litt ekstra. Så mitt budskap er egentlig: Skaff deg en dyktig personlig trener, det er noe du aldri vil angre på. Begynn med en startpakke og få en kvalitetssikring på at alt du gjør er riktig. Det er altfor mange som trener og trener og ikke får noe ut av det. Ikke bli en av dem. Det er viktig at PTen er dedikert og virkelig brenner for at du skal nå målene dine. Så vær litt kritisk når du velger PT. Det kan utgjøre  forskjellen!

Relaterte artikler


Tilbake