Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Stillesitting like ille som røyk

Unngå å gjøre kroppen din syk

Henning Holm
PT- Ansvarlig
Henning er en av Norges mest erfarne personlig trenere og er i dag ansvarlig for personlig trening hos EVO. Han er kjent som treningsekspert i media, og er en anerkjent foredragsholder om trening.

Lange dager på kontoret kan være positivt for karrieren, men samtidig kan du forsømme din egen helse. Du trener flere ganger i uken, og tenker at det holder, men nå har forskere kommet frem til at trening ikke er nok.

For 100 år siden var hovedårsaken til for tidlig død smittsomme sykdommer. I dag er de største risikofaktorene tobakk, alkohol, sukker, salt, fett og stillesitting, i følge en pressemelding fra Regjeringen.

– Å trene to-tre ganger i uka opphever ikke det negative ved å sitte for lenge, sier professor James A. Levine til NRK Puls.

Professoren ved den anerkjente Mayoklinikken i USA har forsket på stillesitting i en årrekke.

Sitter over halve dagen

Om vi ikke kommer oss på beina og setter i gang strakstiltak, går vi ifølge Levine mot en kommende helsekatastrofe i den vestlige delen av verden. En hverdag med arbeid, skole og nå også data og spill på fritiden gjør at vi sitter mye stille.

Kroppen til mennesker var ferdig konstruert for to millioner år siden. Den gangen var vi på beina dagen lang. Sitting var pauser i aktivitet. – I dag er det snudd på hodet: Sitting er hovedaktiviteten, og vi må sørge for å ta pauser for å gå.

En studie fra Australia av mer enn 200.000 personer på over 45 år viser at de som satt mer enn 11 timer om dagen hadde 40 prosent større sjanse for å dø i løpet av de neste tre årene enn andre.

Like farlig som å røyke

Over 90 000 mennesker dør årlig i Storbritannia som følge av livsstilssykdommer som kunne vært forebygget av regelmessig mosjon. Disse tallene ligger rett oppunder raten for røykere, hvor de antar at ca. 100 000 dør hvert år.

– Å sitte gjør noe med prosessene i musklene, med blodsukker og insulinet i kroppen. – Dette gjør at risikoen for å utvikle diabetes øker ved langvarig stillesitting. Andre risikoer er høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Levine.

– Hvordan stillesitting kan ha sammenheng med visse typer kreft vet vi foreløpig ikke, heller ikke hvorfor risikoen for depresjon øker, sier Levine.

Gjelder også deg som trener

– I begynnelsen av studien tenkte vi at de som trener og lever sunt ikke er utsatt for samme risiko. Men etter å ha sett data fra Australia og USA måtte vi revurdere dette synet, sier Levine.

Selv om du trener opp til tre ganger i uka, tar du ikke bort helserisikoen om du ellers sitter for lenge stille av gangen.

Trening hjelper

– Vi må ikke komme dit at vi sier at trening ikke hjelper, for vi vet at aktivitet gir bedre helse. Og dersom målet er å bedre den fysiske kondisjonen, er det regelmessig trening som gjør en andpusten som gjelder, sier Jonny Hisdal.

Han er fysiolog ved Oslo Universitetssykehus og Norges idrettshøgskole, og syns at resultatene Levine og hans kollegaer har kommet frem til er svært interessante.

– Den nye forskingen viser at det er viktig å være bevisst på å ikke sitte stille for lenge om gangen, selv om du trener regelmessig, sier Hisdal.

Små endringer kan gi stor helsegevinst

Den gode nyheten er at det er relativt små grep som skal til for å få en enorm helsegevinst. – Hyppige pauser i sittende arbeid, gjerne hvert femtiende minutt, gjør en enorm forskjell, understreker Levine entusiastisk.

Strekk på beina, jobb stående i perioder, hvorfor ikke ta møtet gående? Eller om du går mer drastisk til verks: Få deg en tredemølle under kontorpulten, og jobb samtidig.

– Løsningen ligger hos hver enkelt av oss. Men arbeidsplasser, skoler og politikere må legge til rette for bevegelse i hverdagen. Det må en helt ny holdning til, mener Levine.

150 minutter i uken

Helsedirektoratet anbefaler 150 minutter med moderat aktivitet i uken – alternativt 75 minutter med mye høyere intensitet.

– Når vi snakker om moderat fysisk aktivitet, mener vi at du går slik at du blir litt andpusten. Det er også viktig å si at disse 150 minuttene er en minimumsanbefaling, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Jakob Linhave til NRK.no.

– Dette skal være enkle hverdagsaktiviteter, og du kan derfor dele disse 150 minuttene opp i deler på 10 minutter. Det handler om å bruke bena litt mer og ikke sitte stille, sier Linhave.

Aktiviteter på kontoret

For å unngå helserisikoen fra stillesitting på jobb anbefaler vi at du beveger deg litt hver halvtime. Her har vi samlet noen gode forslag til hvordan du enkelt kan bevege deg mer i løpet av en hektisk arbeidsdag:

  • Ta trappa! Trapper får raskt i gang blodpumpa. Gå en ekstra etasje hver gang du går opp til kontoret. Etter lunsjen kan du ta en tur hele veien opp!
  • Få deg en vippestol eller pilatesball og varier med å sitte på denne. Selv små bevegelser kan gi store helsegevinster
  • Om du har en hev/senk-pult så pass på at du står og jobber så ofte du kan
  • Ta et par knebøy over kontorstolen så du får blodomløpet i gang
  • Gå bort til kollegaen din for å gi en beskjed istedet for å sende den på e-post
  • Gå en ekstra runde hver gang du skal hente vann eller kaffe
  • Gå på toalettet i etasjen over eller under, ikke det rett rundt hjørnet
  • Strekk på deg! Strekk armene til siden og over hodet og strekk bena rett frem under pulten. Hold gjerne i et par sekunder

Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Relaterte artikler


Tilbake