5 sunne alternativer til brødskiver

Start dagen med noe godt

Anine Westhagen
Personlig Trener
Anine er utdannet personlig trener gjennom Active Education og lærer ved høgskolen i Vestfold. Hennes fokus er mestringsfølelse og treningsglede. Selv har hun bred erfaring fra forskjellig type aktivitet og har selv deltatt på flere kondisjonsløp.

Er du en av de som spiser brødskiver både til frokost, lunsj og kvelds? Nordmenn er kjent for matpakka si, og spiser brød gjerne flere ganger daglig. Ikke at det er noe galt med å spise brød, men det kan være bra med litt variasjon, og spesielt hvis du skal ned i vekt, så kan det være en fordel å kutte litt ned på all brødmaten. Så enten det er av gammel vane at det blir brødskiver til mange måltider, eller du er usikker på hva annet du skal lage deg, her får du inspirasjon til 5 andre velsmakende og sunne alternativer.

 

Chiapudding

Dette trenger du (1 porsjon):

3 ss chiafrø

2 dl valgfri melk (kumelk, soyamelk, kokosmelk etc.)

Forslag til topping:

Bær/frukt

Nøtter/frø

Honning

Kokosstrø

 

Slik gjør du:

Bland chiafrø med melk i en bolle med lokk eller plast over, og la stå kjølig i minst 2 timer. Lager du på kvelden, så har du ferdig frokost dagen etter! Topp med det du ønsker av ferske bær, frukt, nøtter og frø, og evt. litt honning og kokosstrø for en søtere pudding. Du kan også blande inn fryste bær før du setter puddingen i kjøleskapet.

 

Visste du at...

Chiafrø er en super kilde til omega-3, fiber, protein og mange viktige vitaminer og mineraler. Frøene har faktisk et langt høyere innhold av omega-3 enn laks, mange ganger mer magnesium enn brokkoli, mye mer kalsium enn helmelk, og mer antioksidanter enn blåbær. Så dette er virkelig superfrø! Fordi frøene er nøytrale på smak, kan du fint tilsette chia i det du ønsker av mat og drikke for å øke næringsverdien.

 

Cottage cheese med kesam, granola og varme bær

Dette trenger du (1 porsjon):

150 g cottage cheese

150 g kesam (eks. bringebær)

100 g bærblanding

2-3 ss granola

 

Slik gjør du:

Varm opp bærene i mikro eller kjele. Bland cottage cheese og kesam i en bolle, hell de varme bærene over og topp med granola.

 

Visste du at...

Cottage cheese er en syrlig ferskost som inneholder masse proteiner og lite fett (uansett variant). Den er relativt nøytral i smaken og har et vidt bruksområde - den kan brukes i alt fra middagsretter til desserter og som pålegg, og ingrediens i bakverk for å gjøre baksten enda saftigere.

 

Havregrøt med cottage cheese

Dette trenger du (1 porsjon):

1 dl lettkokte havregryn

1 1/2 dl lettmelk

1 dl vann
2 ss Cottage cheese

Friske bær

Akasiehonning

Kanel

 

Slik gjør du:

Kok opp gryn, vann og melk og la det småkoke i et par minutter. Bland inn cottage cheese og topp med kanel, honning og bær.

 

Visste du at...

Havregryn er et supergryn! Foruten mye protein og viktige vitaminer og mineraler, inneholder havregryn også mye betaglukan. Betaglukan er et kostfiber som er gunstig for både fordøyelsen, kolesterolet og blodsukkeret. Det gir dermed en lengre metthetsfølelse og liten blodsukkerstigning, noe som er ekstra viktig å tenke på hvis du har diabetes og/eller ønsker å gå ned i vekt.

 

Havrelapper

Dette trenger du (5-6 lapper):

2 dl havregryn eller havremel

1,5 dl melk (prøv for eks. soyamelk eller rismelk for laktosefritt alternativ og søtere smak)

2 egg

1 ts bakepulver

Litt kanel og/eller kardemomme

Litt olje eller margarin til steking

 

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingrediensene til en jevn røre. Bruk gjerne stavmikser hvis du bruker havregryn, slik at havregrynene blir kuttet til nærmest melkonsistens. La røren stå å svelle 10-15 min før steking.

Varm opp stekepannen med litt olje/margarin og stek lappene på medium varme.

Topp med for eks. jordbær og sukkerfri sjokoladesaus (som på bildet), cottage cheese og syltetøy eller noe annet du liker.

 

Tips: har du en godt moden banan liggende som du vurderer å kaste, putt den heller i røra! Havrelappene blir ekstra søte og passer godt som måltid før eller etter trening.

 

Omelett

Dette trenger du (1 porsjon):

3 egg

2 små champignon

3 cherrytomater

2 ss smårett-spekeskinke

1 skive cheddar

Salt

Pepper

Olje til steking

 

Slik gjør du:

Varm opp litt olje i en liten stekepanne til medium varme. Visp sammen eggene med litt salt og pepper. Kutt opp champignon og cherrytomater i små biter. Ha røra over i stekepannen og tilsett soppen, tomatene og spekeskinka og legg en skive cheddar på til slutt. Stek under lokk på medium varme i ca. 5 minutter til omeletten er gjennomstekt og osten har smeltet. Server med en frisk salat ved siden av.

 

Visste du at...

Egg er bortimot den sunneste og mest komplette ernæringskilden vi har, og mesteparten av næringen er i plommen. Egg inneholder alle vitaminer og mineraler du trenger utenom vitamin c, og inneholder masse protein av høy kvalitet. Proteininnholdet er det samme uansett hvordan du tilbereder egget, og egg har et veldig allsidig bruksområde. Fordi egg også inneholder en del kolesterol, trodde man tidligere at man kunne få høyt kolesterol av å spise mye egg, men det viser seg at kolesterol tilført gjennom kosten påvirker kroppens eget kolesterol i liten grad. Du kan derfor spise opptil flere egg om dagen med god samvittighet.


Ønsker du å komme i kontakt med Anine kan du gjøre det  her.

Relaterte artikler


Tilbake