Så mye etterforbrenner du!

Kaloriforbrenningen fortsetter etter økten.

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Med smart trening vil forbrenningen både når du trener og etterpå («etterforbrenningen») være høyere enn vanlig og tilsvare et kcal forbruk på oppmot 100 kcal!

 

Hvorfor etterforbrenning?

Kroppen din har trenger mer energi rett etter treningen blant annet for å bygge opp igjen energilagre du har brukt av mens du trente. Denne gjenoppbyggingen krever energi og gir høyere forbrenning.

 

Påfyll av oksygen

Når du trener kondisjonstrening, bruker du mye oksygen for å klare å trene slik du ønsker. Jo hardere du trener, desto mer oksygen trengs for å holde deg i gang. Når du er ferdig med å trene, bruker kroppen energi (forbrenner mer) for å «fylle opp» blodet med oksygen igjen.

 

Nedjustering av kroppstemperatur

Det er ikke bare forbrenningen som er høy når du trener. Når du gir gass, øker varmeproduksjonen i kroppen og kroppstemperaturen stiger. Når du er ferdig med å trene, må temperaturen justeres ned igjen til normalt nivå. Denne prosessen bidrar også i etterforbrenningen.

 

Skru ned puls og pust

Når du jobber på det tøffeste, merker du pusten og pulsen som hamrer og slår. Når du er ferdig med treningen, går ikke pulsen og pusten direkte tilbake til normalnivå, det går flere minutter med gradvis nedtrapping inntil pust og puls er normal. I denne perioden er forbrenningen ganske høy helt til du «lander» på normalnivå etter treningen.

 

Etterforbrenning etter styrke- og kondistrening!

Tøff kondisjonstrening gir den høyeste etterforbrenningen, men det er også etterforbrenning etter styrketrening selv om den vil være lavere enn ved kondisjonstrening. For å makse forbrenning både underveis i styrketreningen og etter, er det lurt å trene med korte pauser som en type «sirkeltrening» og bruk øvelser som involverer store muskelgrupper. Denne typen trening kan gi en etterforbrenning på i overkant av 50 kcal dersom du har trent slik i 30–60 minutter. Med PT får du garantert en knalløkt!

 

Etterforbrenningstabell kondisjonstrening

Hvor stor etterforbrenningen blir, er veldig avhengig av form og hvordan du trener. Tabellen indikerer etterforbrenningen etter noen typer treningsøkter. Personen i tabellen veier 75 kg og er i god kondisjonsform.

 

Økt

Tid

% av  HF

Kcal

Etter-

brenning

Rask gange

(6 km/t)

60

70

330

20

Løp
(10 km/t)

50

85

600

70

Intervaller

(13 km/t)

5x4 min

45

90

650

90

 

Oppskrift på høyest mulig etterforbrenning:

•     tren kondisjon og varm godt opp i 10–15 minutter

•     tren i intervaller som varer i to til seks minutter

•     pausene skal vare fra 1,5–3 minutter avhengig av lengden på intervallene

•     tren med høy intensitet i minst 16 minutter sammenlagt, for eksempel 4 x 4 minutters intervaller

Relaterte artikler


Tilbake