Topp 5 forbrenningsøvelser

Velger du den mest effektive?

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Her er Topp 5 lista over de mest effektive treningsformene for høy forbrenning når du trener på treningssenter. Vi har gitt hver treningsform terningkast på de ulike elementene som betyr noe for forbrenningen. Vi begynner på toppen:

 

1. Jogging/løping på tredemølle

Den beste kaloriforbrenneren! Så lenge du beveger deg joggende eller løpende, er det ingen andre treningsaktiviteter som gir samme utslag på kalori- og fettforbrenningen. Når du løper på tredemølla har du stålkontroll på det meste; fart, kaloriforbruk underveis, tid og vinkel på mølla. Det er spesielt motiverende å se at farten øker når du kommer i bedre form. Økt fart = høyere kaloriforbruk.

                                                                   

Forbrenningsvurdering:

 

Terningkast

Bruker store muskelgrupper

4

Kroppsbærende aktivitet

6

Forbrenningspotensiale

6

Enkelt å lære

6

Total score

22

 

2. Ellipsemaskin

Ellipsemaskinen er perfekt for deg som vil ha stor forbrenning uten at du trenger å løpe På ellipsemaskinen jobber beina i elliptiske bevegelsesbaner (som i en avlang sirkel), der du har beina plantet på pedaler – det gjør at du slipper støtbelastningen som kommer i løping. Pass på at du har en viss motstand og høy nok tråkkfrekvens (hvor raskt du tråkker rundt). Test litt, men et tips er å prøve å klare mellom 120 og 150 tråkk pr. minutt og øke motstanden etter hvert som formen blir bedre.

 

Forbrenningsvurdering:

 

Terningkast

Bruker store muskelgrupper

4

Kroppsbærende aktivitet

4

Forbrenningspotensiale

5

Enkelt å lære

5

Total score

18

 

 

3. Roing

Dette er rå trening for hele kroppen, både styrke og kondisjon. Du bruker bein, rygg og armer for å skape kraft hele tiden – en utrolig kaloriforbrenner! Du ror på innendørs romaskiner som viser deg fart, distanse og kaloriforbruk underveis, men pass på at du lærer deg grunnleggende teknikk, ellers stivner du fort. Et tips her kan være å bruke en PT til å hjelpe deg godt i gang, Noen kjappe teknikktips:

–    Spark fra med beina i begynnelsen av hvert tak.

–    Når beina er nesten strukket ut, kobler du inn overkroppen (ryggen og armene).

–    Avslutt taket når håndtaket berører magen, og start på nytt tak.

Dersom du er ute etter en øvelse som gir deg «alt» (styrke, kondisjon og kaloriforbruk), er dette et supervalg.

 

Forbrenningsvurdering:

 

Terningkast

Bruker store muskelgrupper

6

Kroppsbærende aktivitet

3

Forbrenningspotensiale

6

Enkelt å lære

3

Total score

18

4. Gå på tredemølle

Hvis du er usikker på løpeformen, så start med å gå på mølla. Farten kan justeres slik at du kan gå med bra fart og når du trenger mer utfordring, justerer du vinkelen på mølla slik at du går i motbakke, jo raskere og brattere du går – jo høyere blir forbrenningen. La deg motivere av å øke farten og se på forbrenningstallene mens du går og Hør gjerne på musikk eller se på TV hvis du går en lang tur!

 

Forbrenningsvurdering:

 

Terningkast

Bruker store muskelgrupper

4

Kroppsbærende aktivitet

4

Forbrenningspotensiale

3

Enkelt å lære

6

Total score

17

 

 

5. Spinning - ergometersykling

Innendørs sykling er en effektiv treningsform. Du slipper støtbelastning på ankler og knær, så sykling er flott for deg enten du er litt tung og «rusten» i formen eller rett og slett liker å sykle! For å heve forbrenningsnivået, kan du enten tråkke fortere og/ eller øke motstanden («Gire opp») slik at du må jobbe litt tyngre.

 

Forbrenningsvurdering:

 

Terningkast

Bruker store muskelgrupper

4

Kroppsbærende aktivitet

2

Forbrenningspotensiale

4

Enkelt å lære

5

Total score

15

Relaterte artikler


Tilbake