Ikke la deg lure av fettforbrenning

Se hva som gir best resultat her!

Halvor Lauvstad
Produktsjef
Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

Alle mennesker vil stort sett alltid forbrenne både fett og karbohydrater nesten uansett hva vi gjør. Hvilken treningsaktivitet, hvor lenge du trener og hvor hardt (intensivt) du trener, avgjør hvor mye du forbrenner totalt av både karbohydrater og fett.

 

Intensiteten påvirker fettforbrenningen

Når du trener hardt og med høy intensitet i kondisjonstrening får du et høyt totalt kaloriforbruk og høy forbrenning av karbohydrater.

Når du trener med lavere intensitet i kondisjonstrening, blir det totale kaloriforbruket mindre, men den prosentvise fettforbrenningen (av totalt kaloriforbruk) stiger.

 

Varighet viktig for fettforbrenning

Om du trener i ti minutter eller to timer, vil du forbrenne både karbohydrater og fett gjennom hele treningen. I en normal treningsøkt på 30–60 minutter vil du ha god tilgang på både karbohydrater og fett slik at disse forbrennes ut fra hvor hardt du trener. Når tilgangen til karbohydrater reduseres, vil kroppen skru over til økende fettforbrenning. Dersom du trener lange økter på opp mot 90 til 120 minutter, vil kroppen i økende grad velge å bruke fett i forbrenningen, spesielt hvis du ikke spiser eller drikker karbohydrater underveis i treningen (sportsdrikk, bananer eller annet).

 

Lite karbohydratlager

Dette skjer fordi vårt karbohydratlager er ganske lite. En gjennomsnittlig norsk kvinne har mellom 150 og 250 gram karbohydrat lagret i kroppen (glykogen). Målt i kalorier tilsvarer dette ca. 600–1000 kcal. Dette «vet kroppen» og vil prøve å redusere karbohydratbruken i så stor grad som mulig og dermed forbrenne mest mulig fett.

 

Sammenhengen

Det viktigste i treningen mot bedre form og eventuell vektnedgang, er den totale forbrenningen i treningsøkten. Hvis total forbrenning er høy, vil også fettforbrenningen være høy! I tabellen får du se på totalforbrenning, fett- og karboforbrenning for en kvinne i god form når hun trener i en time. Hun trener med tre økter med ulik intensitet på en tredemølle.

 

Kvinne i god form, 75 kg

Økt

Tid

HF%

Totalt forbruk

%Karbo

%Fett

Gange

6 km/t

60 min

60–70 %

320 kcal

112 kcal

35 %

118 kcal

65%

Jogge

9 km/t

60 min

70–80 %

680 kcal

340 kcal

50 %

340 kcal

50%

Løpe

12 km/t

60 min

80–85 %

900 kcal

540 kcal

60 %

360 kcal

40%

 

Tabellen viser at jo fortere du beveger deg, desto høyere blir totalforbrenningen og kaloriforbruket fra fettforbrenning. Selv om fettforbrenningen i prosent går ned når du trener hardere, er det reelle fettforbruket, målt som kcal, høyere. Dette gjelder uansett hvilken form du er i. Så gi gass!

Relaterte artikler


Tilbake