Jogge er ikke nok!

8 grunner til å trene styrke

Stine Sofie Grasto
Personlig trener
Stine er utdannet personlig trener ved AFPT, og er opptatt av helhetlig helse der det å være glad i kroppen sin, uansett form og vekt er sentralt. Hun har gått kostholdskurs og fokuserer på jevnt blodsukker, god hormonbalanse og betennelsesdempende kosthold.

Gåturer, jogging, sykling og løping er alle veldig gode former for trening. Ønsker du å være smart med tanke på helsen din, bør du også inkludere styrketrening.


Trenger jeg styrketrening? Jeg vil ikke bli stor og muskuløs.
 

Nei, men styrketrening handler om så mye mer enn synlige muskler. Visste du at helsedirektoratet anbefaler alle voksne å trene styrke minst to ganger per uke? (1)
Det er ikke tilfeldig og grunnen er definitivt ikke at du skal se bra ut på stranda. Styrketrening, gjerne i kombinasjon med utholdenhet har så mange helsefordeler at det ikke finnes grunnlag til å la være. Skulle du likevel trenge noen gode unnskyldninger, kan du finne  "de beste unnskyldningene for å droppe treningen" her.

Her er noen av de viktigste helsefordelene ved å trene styrke to ganger pr uke:
 

 1. Du stiller sterkere i møte med alderdommen

  Fra midten av 30-årene skjer det en del endringer med kroppen.

  Muskelmassen reduseres
  Det å skulle gå opp trapper er kanskje ikke hovedgrunnen til at mange begynner med styrketrening i 20- og 30-årene, men det burde absolutt ofres en tanke!
  Fra 30-årene sørger aldringsprosessen for at muskelmassen gradvis reduseres. Ved å trene styrketrening regelmessig kan du motvirke dette tapet av muskelmasse. Dette vil sørge for at du klarer å gå den trappen like lett ved fylte sytti.

  Beintettheten reduseres
  Skjelettet vårt fornyes kontinuerlig av celler som bygger opp og bryter ned beinvevet. Dette er helt naturlig og helt avgjørende for at vi skal tilpasse oss ulik belastning. Når vi runder tretti går produksjonen av cellene (osteoblaster) som danner beinvev gradvis nedover og cellene (osteoklastene) som bryter ned beinvevet tar mer over.

  Regelmessig styrketrening i kombinasjon med tilstrekkelig inntak av kalsium er med på å bremse denne nedbrytningen og styrke skjelettet. Det er belastning av beinvevet som styrker skjelettet, dette skjer på samme måte som styrketrening styrker muskulaturen.
   
 2. Du får mindre plager og fungerer bedre i hverdagen

  Enten du har en stillesittende jobb med stive skuldre, nakke og musearm,
  eller en tung fysisk krevende jobb, vil riktig styrketrening gjøre det enklere for deg å utføre disse oppgavene uten plager.

  Det å være sterkere enn dine hverdagslige arbeidsoppgaver vil gjøre ”slitasjen” på kroppen lavere. Det er en stor fordel at den daglige slitasjen er en liten andel av din kapasitet og ikke maks av hva du klarer. Denne økte styrken vil du kunne skape gjennom systematisk styrketrening.

  Riktig løfteteknikk og en sterk kjerne vil gjøre at jobbløftene dine blir tryggere og lettere, trekkøvelser vil dessuten styrke opp ryggen slik at du forebygger skulder- og nakkeplager ved kontorpulten.

  Styrketrening bygger ikke bare muskler, men styrker også sener og ledd.
  Bæring av handleposer opp trapper, rydde i hagen, bære ved, luke ugress, hjelpe barna eller kompisen å flytte, blir litt enklere med sterkere muskler. Risikoen for å skade seg reduseres når du lærer å løfte riktig.
   
 3. Du forbrenner mer, selv når du ikke trener

  Større muskelmasse gir høyere forbrenning gjennom hele dagen, selv når du sitter i sofaen og ser på tv. En kilo muskler krever rundt 13kcal pr dag , noe som vil si at du forbruker mer og kan innta flere kalorier jo høyere muskelmasse du har.
   
 4. Du kan forebygge depresjon, stress og humørsvingninger

  Under trening frigjør kroppen endorfiner som er kjemiske signalstoffer, samt lykkehormonene serotonin, melatonin og dopamin. Disse kan være med på å redusere stress, bedre søvnkvaliteten og regulere humøret, både hos friske og personer med psykiske lidelser.
   
 5. Du forebygger en rekke livsstilssykdommer

  Hjerte- og karsykdommer, artrose, diabetes type 2, kols, overvekt og depresjon er eksempler på livsstilsykdommer som kan forebygges ved regelmessig fysisk aktivitet. (2) Ved eksempelvis diabetes type 2, der kroppen har problemer med å håndtere glukose viser forskning allerede etter fire måneder med styrketrening en bedring i glukoseutnyttelsen på 23%.
   
 6. Du kan få bedre selvfølelse

  Styrketrening er en super arena for å bygge selvtillit og ikke bare muskler. Det å jobbe mot både langsiktige og kortsiktige mål gir mening, å nå disse målene vil gi deg en enorm mestringsfølelse. Dette vil kunne bidra til økt selvtillit og styrket tro på deg selv.  Her finner du hjelp til å nå dine mål.

  Du har kontrollen over egen kropp, det finnes ingen andre som kan gjøre denne jobben for deg.  Det er dine muskler som må gjøre arbeidet og resultatene du oppnår er derfor dine egne!

  Se vår artikkel "Mestringsfølelse - Veien til å lykkes!" her.

  En annen bieffekt av styrketrening er at du ikke bare føler seg bedre på innsiden, men også på utsiden! Styrketrening er et suverent verktøy for å stramme opp og forme kroppen. Du vil raskt kunne se resultater, noe som bidrar til økt motivasjon.
   
 7. Du ser smalere ut med samme vekt

  Ja, du leste helt riktig. Musklene våre tar rett og slett mindre plass enn hva fettvevet gjør. Bytter du ut én kilo fett med én kilo muskler forbrenner kroppen mer, du veier det samme, men slankere ut!
   
 8. Du får mer ut av gå/løpeturen

  Dersom løping eller jogging er favorittformen for trening vil du ha et ekstra godt utbytte av styrketrening. En sterk setemuskulatur, god balanse og motorisk kontroll er viktig for å forebygge ankel og kneplager. Se også vår artikkel "Bli kvitt akillessmertene" her.  (3)

 

Lurer du på hvordan du skal komme i gang med styrketreningen? Her finner du god hjelp til oppstarten:

10 tips til deg som skal begynne å trene.

Styrketrening for gåturer

 

 

Referanser;
 

1. https://helsedirektoratet.no/folkehelse/fysisk-aktivitet/anbefalinger-fysisk-aktivitet

2. https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/livsstilssykdommer/

3.https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/fysisk-aktivitet-og-helse/loping-forebygging-av-skade/

Relaterte artikler


Tilbake