Slik blir du lurt hver eneste dag

Ikke tro på alt du ser på nett!

Natalie Totland
Personlig Trener
Natalie er utdannet personlig trener og kostholdsveileder fra AFPT. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet. Natalie ble kåret til årets personlige trener i EVO Fitness, både i 2014 og 2015.

SOSIALE MEDIA VS. VIRKELIGHETEN

Vi vet det jo egentlig så inderlig godt: sosiale media representerer svært sjeldent den hele og sanne virkeligheten. Likevel lar vi ulike sosiale media kanaler, såkalte SoMe, påvirke både selvfølelsen, selvbildet og selvtilliten vår. Har det virkelig gått så langt at livskvalitet og suksess måles i antall likes, kommentarer og antall følgere? Forhåpentligvis ikke.

 

DU VS. KIM KARDASHIAN

Hvorfor har det blitt slik, at når man sammenligner seg selv med andre, selv om vi vet vi ikke burde gjøre det, så er det utelukkende når de er på topp, og når vi selv er på bunn? Litt slik som når Kim Kardashian legger ut en selfie på Instagram, etter åtte timer i sminkestolen, og fire timer i photoshop, mens du selv nettopp har åpnet Snapchat kameraet feil vei….. Vi vet alle at det ikke akkurat er årets Kodakøyeblikk.

 

SELVBILDE

Psykolog Trond Haukedal sa noe slikt som at «det er ingenting som er mer privat enn selvbildet, ingenting som er mer mottakelig for anerkjennelse og ros, men heller ingenting som er mer sårbart.» Da er det kanskje ikke så rart, at vi ikke alltid klarer å styre hvem, eller hva, som påvirker selvbildet, selvtilliten og selvfølelsen vår?

Det er et kjent faktum at man blir påvirket av miljøet og folkene man omgir seg med. Men, i motsetning til for 40 år siden, så kan man nå i mye større grad sammenligne seg selv med absolutt alle. Vi kan sammenligne oss med ulike kjendiser i alle mulige slags verdensdeler, men vi kan også bli påvirket av hun på dama på Instagram, som vi egentlig ikke aner hvem er, men som alltid er glad, og som tilsynelatende alltid spiser perfekte middager, mens vi har en skikkelig blåmandag, og middagen ser ut som et takras. Er vi helt ubrukelig fordi om? Mest sannsynligvis ikke.

 

SELVTILLIT VS. SELVFØLELSE

Det er viktig å vite at det er forskjell på selvtillit og selvfølelse. Selvtillit er noe man kan ha i ulike situasjoner, uavhengig av hvordan du EGENTLIG har det. Man kan være selvsikker på jobb, men likevel grine seg i søvn på kvelden, fordi man føler seg mislykket og ikke ser meningen med livet.

Selvfølelse handler mye mer om hvordan vi tenker, og hvordan vi snakker til oss selv. Det å bli trygg på egne normer og verdier, uavhengig av situasjoner, og det å godta at ikke alle er enige med deg hele tiden, og at det faktisk er OK å feile i blant, det sier noe om selvfølelsen. I tillegg er det også slik at en feil alene, aldri vil kunne definere deg som person.

Både selvtillit og selvfølelse er noe som må bygges opp over tid. Det må jobbes med for å kunne vokse og gro, på lik linje som vi jobber med den fysiske formen vår.

 

HVA DU SER, ER IKKE ALLTID VIRKELIGHETEN  

Det er lett å tenke at den perfekte jenta på Instagram, som bruker hashtaggen #spons oftere enn andre skifter sokker, som alltid er ute og reiser, og som alltid er omgitt av de «riktige» folkene, har det helt fantastisk med seg selv. Vel, hva om denne samme jenta har brukt fem timer på å redigere bildet sitt, går arbeidsledig fordi hun ikke klarer å fungere i arbeidslivet, og reiser mye fordi hun ikke klarer tanken på å være alene med seg selv? Vi VET aldri hvordan andre har det, og vi er ofte vel så kjappe til å dømme, som til å drømme oss bort i andres liv.

Jeg vil også tørre å påstå, at nesten hver eneste gang en selfie blir postet på Instagram, eksisterer det 45 andre, nesten identiske like bilder, som aldri helt nådde ut. Stakkars alle kjærestene der ute som må være med å avgjøre hvilket av bildene som er finest, når det eneste som er annerledes er 12% mindre metning, 20% lysere styrke, og 5% mer skarphet på tre av de.

 

DOKUMENTER DET, ELLER SÅ SKJEDDE DET IKKE

Det er nesten blitt litt slik at man gjør ting kun for å kunne dokumentere det på sosiale media, og ikke nødvendigvis fordi man har så innmari lyst. Kanskje den turen til Galdhøpiggen egentlig ikke frister noe særlig, men så lenge du kan sjekke inn på Facebook, ta et bilde til Instagram og legge det ut på Snapchat, så er det kanskje verdt det likevel? Massevis av likes, kommentarer og en ny boost til selvbildet vårt. Vi må faktisk slutte å gjøre ting som vi tror blir forventet av oss, og starte med å ta valg som gjør oss skikkelig skikkelig lykkelig, langt inne i sjelen.

 

KASTER STEIN I GLASSHUS

Jeg er fullstendig klar over at jeg kaster stein i glasshus her nå, da jeg selv er en aktiv bruker av sosiale media. Jeg har både Facebook, Instagram og Snapchat, ja til og med Twitter, men foreløpig lar jeg kjendisene og politikerne ta seg av den siste der. Jeg poster treningsbilder, selfies, middager, og mye annet snacks.

 

«HVORFOR ER DU ALLTID SÅ PERFEKT’A?»

For bare et par uker siden fikk jeg faktisk en melding av en jente som lurte på hvordan jeg alltid klarte å holde på treningsmotivasjonen, alltid var så fin og flott, og alltid var så positiv og glad. Når jeg fortalte dette til samboeren min, så lo han, godt. Vi vil vel alle vise oss fra vår beste side, men vi burde kanskje bli flinkere til å legge ut bilder fra de litt tyngre dagene også? De dagene hvor ikke alt er så himla perfekt?

ALLE har dager hvor man føler seg sliten, mindre bra, trøtt og egentlig ikke har lyst til å gjøre noe annet enn å spise popcorn i sengen, og se fjorten episoder av Greys Anatomy. Ja, legg til fjorten kviser i pannen og tre munnsår, så hadde du dagen min forrige uke!

Men, man har alltid et valg. Du kan nemlig VELGE å ikke la det påvirke selvtilliten, selvbildet eller selvfølelsen din. Du kan faktisk bestemme deg for å gi litt faen, ta en selfie, ta et snapchat filter på det og rocke resten av dagen.

 

VALKER, SJOKOLADE, OG «UNFOLLOW»,

Som sagt, vi vet det jo egentlig alle sammen. Det vi ser på sosiale media er bare en liten brøkdel av en person sitt liv. Likevel tror jeg det kan være greit å bli minnet, at idolene våre, de vi ser opp til og beundrer, de har dårlige dager de også iblant. At de gjerne også får en valk over buksekanten når de sitter, og at de også spiser skiver med Nugatti til middag inni mellom, bare fordi.  

Konklusjonen her er rett og slett å ikke la sosiale media få så stor makt. Ikke la sosiale media være med på å bestemme hvordan du skal leve ditt liv, og hva som er godt nok for DEG. Er det noen profiler på sosiale media som får deg til å føle deg utilstrekkelig, eller mindre bra, så er det faktisk lov å trykke «unfollow», og slutte å følge de, easy as that.  


PS! Dersom du fortsatt vil følge meg på Instagram, finner du meg her: @natalietotland

Knuste glasshuset mitt der? 

Relaterte artikler


Tilbake