Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Får du i deg nok magnesium?

Se hva du bør spise her!

Carina Carlsen
Personlig Trener
Carina er personlig trener og mental trener gjennom AFPT og RAW Performance. Gjennom lang erfaring og bred faglig kunnskap legger hun til rette for trening blant alle i befolkningen. Fokuset hennes ligger på mennesket gjennom å tilby både mental og fysisk trening.

Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium er de mineralstoffene som forekommer i størst mengde i kroppen. Men nå skal vi ta for oss magnesium.

Magnesium er det fjerde største mineralet i kroppen. Det spiller flere viktige roller for helsen, kroppen og hjernen.

 

Men du kan ikke få nok av det, selv om du spiser et sunt kosthold. Omtrent 60% av magnesiumet i kroppen er funnet i skjelettet, mens resten er i muskler, myke vev og blod. Faktisk så inneholder hver eneste celle i kroppen din magnesium. Magnesium er involvert i hundrevis av biokjemiske reaksjoner i kroppen din. Magnesium er et mineral som finnes i jorden, havet, planter, dyr og mennesker. Det er faktisk involvert i mer enn 600 reaksjoner i kroppen din, inkludert

 

  • Energi skapelse: Hjelper til i prosessen med å få mat om til energi.
  • Protein formasjon: Bidrar til å skape nye proteiner fra aminosyrer.
  • Vedlikehold: Det har vært antydet at magnesium er nødvendig for opprettholdelse av en tilstrekkelig tilførsel av nukleotider for syntese av RNA og DNA.
  • Muskelbevegelser: Er en del av sammentrekning og avslapping av muskler.
  • Nervesystemet regulering: Bidrar til å regulere nevrotransmittere, som sender meldinger hele hjernen og nervesystemet.

 

1: Magnesium er betennelsesdempende

Kronisk betennelse kan oppstå hvor som helst i kroppen, til og med i hjernen. Det å redusere betennelse i kroppen kan ha en indirekte virkning på din helse og livskvalitet. Som nevnt over er magnesium en av de viktigste mineralene for kroppen og rett og slett helt essensielt for at flere av kroppens prosesser skal kunne utføres. Ved et økt inntak av magnesiums rik mat, kan du oppleve å få redusert tilfeller av både akutte og mer langvarige tilfeller av betennelse i kroppen. De med hodepine og migrene har spesielt nytte av et optimalt magnesium nivå.

2: Magnesium påvirker stresshormoner

Magnesium kan hemme utskillelsen av stresshormoner og forhindre at de påvirker hjernen negativt. For mye av stresshormonet kortisol kan øke faren for angst, hukommelsestap, depresjon og mentale/psykiske lidelse

 

3: Magnesium kan redusere muskelkramper

Kramper og muskelstivhet kan være forårsaket av at du har for lite mineraler, som f.eks. magnesium. Ofte kan stram og øm muskulatur være en av de første symptomene på magnesiummangel. Magnesium kan, slik som veldig mange andre stoffer, absorberes gjennom huden. Flere som påfører magnesium, enten med spray eller krem, direkte på området med stram muskulatur opplever at muskulaturen slapper av etter noen dager. Ifølge flere studier finnes det ikke gode nok bevis på at magnesium kan forebygge kramper i for den generelle befolkningen. Under trening kan du faktisk trenger 10-20% mer magnesium enn når du hviler, avhengig av aktiviteten. Magnesium bidrar til å flytte blodsukker inn i musklene og redusere melkesyre.

 

4: Bedrer søvnkvaliteten din

Tilskudd av magnesium ser ut til å ha en veldig gunstig effekt på raskere innsovning, søvnlengde og søvnkvalitet. Pasienter som ikke får sove på grunn av urolige ben om natten får en bedre og roligere søvn hvis de tar magnesium tilskudd, alene eller magnesium sammen med melatonin og sink.

 

5: Magnesium kan gi bedre humør

Magnesium spiller en avgjørende rolle i hjernens funksjon og humør, og lave nivåer er knyttet til en økt risiko for depresjon.

Magnesium ser faktisk ut til å kunne hjelpe personer som er litt nedfor og deprimerte. Magnesium får deg i bedre humør ved å å øke nivået av serotonin slik at humøret går opp.

 

6: Stabilt blodsukker

Magnesium kan også hjelpe deg med å stabilisere blodsukkeret. 

Når blodsukkeret faller under normalnivået, slipper binyrene ut adrenalin og kortisol for å stimulere det lagrede sukkeret i kroppen til å slippes ut slik at blodsukkeret kan komme opp på riktig nivå igjen.

 

For lavt blodsukker (hypoglycemi) har veldig like symptomer som et angstanfall: nervøsitet, skjelvinger, svette, hjertebank og svimmelhet. Magnesiumtilskudd kan hindre at blodsukkeret synker for lavt, slik at du slipper disse ubehagelige symptomene. I tillegg bør du tilpasse kostholdet slik at du i størst mulig grad unngår sukker og raffinerte karbohydrater, og sørger for at du spiser rikelig med grønnsaker, sunne fettsyrer og protein. Dessuten kan høyt blodsukker være relatert til åreforkalkninger som gir redusert blodtilførsel og dermed mindre transport av næringsstoffer til ledd og muskler. Magnesium kan være effektiv mot type 2 diabetes. Det er antatt at ca 48% av diabetikere har lave nivåer av magnesium i blodet. Dette kan svekke insulin evnen til å holde blodsukkeret under kontroll. I tillegg viser forskning at personer med et lavt inntak av magnesium har en høyere risiko for å utvikle diabetes. Magnesium kan senke blodtrykket.

Slik får du i deg magnesium fra mat

Matvarer som er spesielt rike på magnesium er grønne bladgrønnsaker, legumer (bønner, erter, linser), fullkornsprodukter, nøtter, mørk sjokolade og kaffe. I Norden er de viktigste kildene til magnesium korn og kronprodukter (33 %), potet og grønnsaker (20 %), melkeprodukter (15 %), kjøtt og fisk (10 %) og kaffe (10 %).

Ved å sørge for å få i deg flere av disse regelmessig kan du sørge for holde magnesiumnivået i kroppen på et optimalt nivå.

 

 

Disse matvarene inneholder mye magnesium pr porsjon:

    •       Mandler

    •       Spinat

    •       Cashew

    •       Svarte bønner

    •       Edamamebønner

    •       Peanøttsmør

    •       Avocado

    •       Solsikkefrø

    •       Gresskarfrø

    •       Brasilnøtter

    •       Svartøyebønner

    Grønne bladgrønnsaker

Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Relaterte artikler


Tilbake