Sunnere potetgull

Like godt, bare færre kalorier!

Stine Sofie Grasto
Personlig trener
Stine er utdannet personlig trener ved AFPT, og er opptatt av helhetlig helse der det å være glad i kroppen sin, uansett form og vekt er sentralt. Hun har gått kostholdskurs og fokuserer på jevnt blodsukker, god hormonbalanse og betennelsesdempende kosthold.

Er du glad i potetgull, men har vansker for å nøye deg med bare ”litt”? Da er du som meg! Det kan være vanskelig å holde igjen og nettopp derfor er denne oppskriften fin for deg.  Lag potetgull i din egen ovn? Det er faktisk veldig enkelt og en god del sunnere enn potetgull kjøpt på butikken.


Næringsinnholdet vil variere med typen potet du bruker - men et sted mellom 55-75 kcal per 100 gram. Til sammenlikning ligger salt potetgull på 525 kcal per 100 gram. Så her er det mange kalorier å spare.

For å lage chipsen trenger du:

- Ønsket mengde potet (unngå melne)

- En ostehøvel

- Valgfritt krydder

Fremgangsmåte:
 

1. Sett ovnen på 120 grader, over og undervarme.
Vask potetene - men ikke skrell de. Masse av næringen i potetene sitter nemlig i skallet.

2. Skiv potetene opp med en ostehøvel, mandolin e.l. Pass på fingrene mot slutten! Det som blir til overs kan du spare til pytt-i-panne eller potetmos.


3. Dette steget er viktig for at chipsen skal bli skikkelig sprø: Legg potetskivene i vann i 20-30 minutter. Da trekker stivelsen ut og man unngår å få dette skumlaget på toppen som forhindrer sprøheten.

4. Dekk en bakeplate med bakepapir og spre chipsen utover. Pass på at de ikke ligger oppå hverandre.


5. Krydre med ønsket krydder. Bruker du litt salt hjelper saltet på å trekke ut fuktighet - ergo sprøere chips. Det holder å krydre på den ene siden - de er tynne nok til at krydderet trekker gjennom. Ingen grunn til å tilsette olje - de blir sprø nok uten.


6. Sett chipsen inn i oven og stek de til de er sprø og ikke rå lenger. Tiden avhenger av ovnstype. Du ser godt når chipsen er klar, da den får en gyllen/brun farge. NB! Viktig å følge med her så de ikke brenner seg - det er fort gjort!

 

7. Repeter til du har ønsket mengde chips!

 

 

Kilde:

 

  1. Matportalen.no «Matvaretabellen» 2015
  2. http://www.maarud.no/produkter/potetgull-classic-salt-2/

 

Relaterte artikler


Tilbake