Er det vits å trene etter fylla?

Eller er det bortkastet?

Øyvind Holt
Personlig Trener
Øyvind har en bachelor i Fysisk aktivitet og helse fra Norges Idrettshøgskole. Her har han også studert pedagogikk og personlig trening. Gjennom lang erfaring og utdanning har Øyvind bred kunnskap om trening og generell helse i alle aldre.

Ferien nærmer seg og for mange av oss innebærer dette mange sosiale sammenkomster og sene nattetimer. Kveldene vil for mange naturligvis inneholde alkohol og det er vanlig å lure på hvilken effekt alkohol har på treningshverdagen. Det er lurt å tenke på trening som en livslang aktivitet som må implementeres i hverdagen. For å opprettholde treningsmotivasjonen over tid må det derfor kunne gjennomføres normale gjøremål og aktiviteter, der iblant sosiale sammenkomster i helger med venner og bekjente. I denne artikkelen ser vi på hvilke konsekvenser alkohol har på kroppen og hvordan det påvirker treningen du legger ned.

 

Ute blant det norske folk er det uttalelige meninger rundt temaet alkohol og trening. Ettersom det foreligger svært lite, eller ingen forskning på forholdet mellom et moderat/stort alkoholinntak og treningen, vil det alltid være uenigheter rundt emnet. Grunnen til at det foreligger lite forskning på området er de etiske utfordringene ved å utsette forsøkspersoner for store mengder alkohol.

Alkohol og trening er en uheldig kombinasjon dersom man ønsker og oppnå best mulig resultater, det er alle enige i, men på et generelt grunnlag kan vi si at det skapes en helsemessig gevinst ved fysisk aktivitet, uavhengig av et moderat alkoholinntak kvelden før. Dette gjelder for alle, trening dagen etter en fyllekule gir treningseffekt. For en person som ikke vier livet sitt til trening vil treningsøkter dagen derpå både gjøre deg sterkere ved styrketrening og gi bedre kondisjon ved utholdenhetstrening. Idrettsutøvere bør avstå fra alkohol på bakgrunn av den totale belastningen som skjer med kroppen og vil ikke være hensiktmessig for å skape en optimal treningshverdag. 

 

Ettersom det finnes lite forskning på området er det vanskelig å konkludere med hvilke direkte påvirkninger alkohol (etanol) har på den fysiske prestasjonen, men noe vi derimot kan ta en nærmere titt på er de indirekte påvirkningene.


Opprettholde stabil vekt eller ønsket vektreduksjon

Alkohol (etanol) er ikke bare et rusmiddel, men også et næringsstoff. Alkohol er et energirikt næringsstoff og inneholder 7kcal (kalorier) per gram alkohol. Dette tilsier at jo større mengder, og sterkere drikkevarer(høyere alkoholprosent = mer g/alkohol), jo større er kaloriinnholdet. Det vil si at om du drikker mye med lite alkohol eller mindre med med stort innhold av alkohol, vil du få i deg mange ekstra kalorier.

 

For personer som ønsker vektnedgang, eller opprettholde stabil vekt vil det derfor være svært viktig å legge til alkoholinntaket i helgene inn i det totale kostholdet.. F.eks vil en kveld med seks 0,5l øl øke kaloriinntaket med nærmere 1250kcal. Det er over halvparten av det daglige behovet for Kari og Ola Nordmann. Selvfølgelig kan vi alle kose oss en kveld i uka, men da vil jeg anbefale å planlegge kosthold og trening deretter. Legger vi til grunn at vi drikker den samme mengden på seks 0,5l hver helg i ett år ,vil kroppsvekten øke med over 7kg, med mindre vi fjerner dette overskuddet gjennom reduksjon av maten vi ellers spiser.

 

Nedenfor ser du en tabell som viser innholdet av kalorier i ulike alkoholholdige drikkevarer

Drikkevare

0,5 liter øl (4,7%)

0,5 l hvitvin (12%)

0,5 liter brennevin (40%)

g/ alkohol

19g/alkohol

47,5g/alkohol

168,5g/alkohol

Kcal alkohol

133 kcal

332kcal

1180kcal

Totalt

205kcal

340kcal

1220kcal

                                               


Væskebalanse

Alkohol påvirker et hormon i kroppen kalt ADH (Antidiuretisk hormon). Enkelt forklart påvirker dette hormonet vannmengden i kroppen ved at det holder tilbake vann. Ved inntak av alkohol hemmer vi produksjonen av disse hormonene, dette resulterer i hyppige toalettetbesøk og økt risiko for dehydrering. Dehydrering vil redusere prestasjonsevnen, da spesielt ved utholdenhetstrening. Ved økt dehydrering reduseres blant annet hjertets slagvolum, og ved trening vil kroppen få tilført en mindre andel blod og oksygen til arbeidende muskler og organer. Blodet har også en viktig evne i elimineringen av overskuddsvarme ved fysisk aktivitet, da spesielt på varme sommerdager. Ved et lavt slagvolum (redusert blodgjennomstrømning til huden) vil varmeutslippet reduseres, og vi kan oppnå en høyere kroppstemperatur. Ved forhøyet kroppstemperatur utover den normale temperaturøkningen, vil den fysiske prestasjonen reduseres.

 


Søvn/hvile/kosthold

Restitusjon er en viktig faktor innen trening. Ønsker du å prestere maksimalt, samt legge til rette for en god progresjon er det viktig og restituere godt mellom øktene. Gode søvn, hvile og kostholdsrutiner er sentrale faktorer for en god restitusjon, og ved et større inntak av alkohol brytes ofte disse rutinene. I praksis betyr dette at restitusjonstiden forlenges og vi vil bruke lengre tid på å rette opp de fysiologiske forstyrrelsene som er skapt av treningen. Dehydrering eller lav væskebalanse spiller også inn på restutisjonen av kroppens celler. Der hvor kroppen ellers har overskudd til å hente seg inn igjen etter en treningsøkt vil nå overskuddet gå med på å gjenvinne den normale væske- og hormonbalansen. Dette resulterer i at restutisjonsperioden øker og det vil ta lengre tid før du er klar for å prestere på nytt.

 


Forbrenningen

Etter en fuktig kveld på byen, vil det være mulig å forbrenne bort alkoholen ved en lengre joggetur på morgenen?

 

- Nei, dessverre! Myten om å «jogge ut festen» dagen der på har ingen rot i virkeligheten. Alkohol forbrennes hovedsaklig i leveren, og så mye som 95 % av alkoholen som blir tatt opp i kroppen forbrennes her. De resterende 5 % av alkohol forbrennes gjennom utånding (2 %), svette (1%) og urin (2%). Forbrenningen av alkohol ligger mellom 1,2 gram/t- 1,8 gram/t og er uavhengig av inntak eller forbruk.

 


Smarte tips hvis du skal trene dagen derpå:

- Tren økter som ikke krever at du må prestere optimalt

- La treningen være lystbetont og motiverende

- Tren helst styrke for å begrense belastningen av hjertet når du er dehydrert

- Drikk masse vann før, under og etter treningsøkten

- Innta næring med salt før du trener for å gjennopprette balansen i kroppen

- Lytt til kroppen og unngå å presse deg for tøft

Relaterte artikler


Tilbake