Vi testet fryseboksen til Cryosauna

-150 grader skal gi deg helsefordeler.

Andreas Olav Skjetne
Redaktør Evolution og Personlig trener
Med over 8000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap fra NIH og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Cryosauna har startet opp et spennende konsept innen helkropps kryoterapi (nedkjøling av hud og blodbaner ved hjelp av Nitrogengass) i Oslo sentrum.

Cryosaunaen holder minus 150 °C hvor hele kroppen omsluttes av kulde i inntil 3 minutter. Dette høres vilt ut, men atmosfæren i cryosaunaen er så godt som 100% tørr, slik at det ikke oppstår frostskader på kroppen. Fordelene ved nedkjøling skal være mange, men daglig leder, Jan Kåre Lidsheim forteller at ”det mest nærliggende er at man restituerer raskere etter trening. De som prøver det kommer til å oppleve gode doser med frigivelse av endorfiner, samt sove godt om natten”.  Han sier videre at ”antioksidantnivået styrkes og kollagenproduksjonen øker, andre potensielle effekter er at irritert hud i forbindelse med eksem og psoriasis reduseres”.

 

Det skal være dokumentert gjennom en rekke case-studies at pasienter med både artritt og artrose lettere kan bevege seg grunnet det næringsrike blodet som flommer ut til ledd og sener etter en behandling. Dokumentasjonen på at restutisjonen går raskere etter kryoterapi er ikke på øverste nivå enda, men behandlingen brukes av Barcelona FC og Team SKY i idrettsverdenen sier Jan Kåre Lidsheim.

Vi ga det en mulighet og testet en tur i fryseboksen!

Henning, 3 behandlinger

Jeg har testet to ganger tidligere og fikk underlig gode "løpebein" de påfølgende dagene.  Tidligere i høst gjennomførte jeg Berlin maraton, deretter gjennomgikk jeg 2 1/2 minutt med behandling. Det var kaldt og uvant, men ingen vond opplevelse. Dagen etter var tunge bein endret til svært lette løpebein og jeg løp en 5000meter helt ned mot pers. Dette til tross for at det kun var 6 dager etter maraton. Det er umulig å si om det var behandlingen som er årsaken, eller om jeg fikk en naturlig boost etter maraton.

Etter de to andre behandlingene opplevde jeg lignende effekter. Svært "lette" og gode bein og en følelse av å være bedre restituert enn vanlig. Tilfeldig? Vanskelig å si, men min egen oppfatting er at dette har en effekt for meg. Det har vært svært spennende å teste Cryosauna og jeg kommer til å teste det flere ganger. 

 

Andreas
Første gang jeg tester Cryosauna, fra tidligere har jeg kun hørt om bruken uten å gjøre meg opp en mening og mulig effekt. Selve behandlingen er spennende og informasjonen vi ble gitt under besøket var god. Cryosauna fremstår som en seriøs aktør, noe som ikke alltid er tilfelle ved nye trender innenfor trening og helse.

For min egen del er det vanskelig å si om selve behandlingen har noen effekt. Det skal sies at jeg gjennom et tett kampprogram på slutten av fotballsesongen kjente at jeg lå helt på grensen til å ikke kunne spille de siste kampene, men behandlingen kom dagen før siste seriekamp og 90 minutter gikk uten problemer dagen etter. Behandlingen hadde på ingen måter negativ effekt for restitusjonen.

 

Høres dette spennende ut, test det ut.
Du kan lese mer  her.

Relaterte artikler


Tilbake