Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Er det vits å spise mindre og trene mer?

Kroppen vil faktisk ikke ha resultater..

Rasmus & Susanne Engberg
Personlig Trener
Rasmus og Susanne er eventyrere, personlige trenere, kostholdsrådgivere og livsstils coach. De fokuserer på å forme kroppen, bygge sunne vaner og på hvordan du blir sterk både fysisk og mentalt.

De fleste av oss vet egentlig hva som skal til for å gå ned i vekt, men hvorfor er det så problematisk å få det til? Studier viser at det er svært få som klarer å gå ned i vekt og faktisk opprettholde den vekten over tid. Til tross for dette er det mange som hevder at det er så enkelt.

”Det handler jo bare om å spise sunt, trene og å skjerpe seg”, men helt ærlig, hvis det var så enkelt, ville alle klart det. Hvem ønsker egentlig å gå rundt med lovehandles hengende over boksekanten, fettvalker rundt BH-en eller ”Grevinneheng”? For de som aldri har vært overvektige, er det ikke så vanskelig å bli kvitt en ekstra kilo eller to. For andre derimot kan det være mye vanskeligere.

Hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt og holde vekten lav?

Kroppen er en ekspert på overlevelse og det primære fokuset er å opprettholde balanse. Stabiliteten regulerer kroppen gjennom å påvirke vår hormonelle balanse. Kroppen prøver å styre deg til å spise mat som den anser det å være behov for.

 

Kanskje du har opplevd at du kan føle deg tørst når det er ekstra varmt ute, få lyst på noe salt etter en lang dag på stranden eller ha sug for karbohydrater etter en hard treningsøkt? Det samme skjer når du mister vekt. Kroppen prøver å endre hormonbalansen slik at du øker vekten igjen. Du kan føle deg mindre mett med den samme porsjonen mat som før var nok.

 

Sult, ”cravings” og appetitten vil øke og forbrenningen din blir tregere. Det gjør det vanskeligere for deg å fortsette å gå ned i vekt. Videre blir det vanskeligere for deg å motstå de sterke signalene som for noen kan bli for sterke. Det er ikke du som er svak, men kroppen din som gjør det vanskelig for deg å gå ned i vekt. Kroppen kjemper mot deg!

 

3 strategier som kan hjelpe deg


1. Kost

Du kan ikke gå på en diett, for deretter å gå tilbake til dine tidligere matvaner og forvente at du skal holde din nye vekt. Kroppen vil sikre at du så raskt som mulig går opp igjen de kiloene du mistet. Løsningen er å sakte endre matvaner til det bedre. På denne måten vil du finne en livsstil du kan opprettholde over tid. Som igjen gjør at du kan holde din nye vekt lenge nok til å gjøre kroppen din vant. Når kroppen forstår at den nye vekten er ikke en trussel mot din overlevelse vil du oppleve mindre motstand. Husk at dette tar tid, ta ett skritt om gangen. Roma ble ikke bygget på en dag som det heter! Gi deg selv et år på å bygge nye vaner som gir deg en slankere midje på lang sikt. Start med å spise en porsjon grønnsaker til hvert måltid. Den lille endringen vil gi deg en større følelse av metthet, gi kroppen din viktige vitaminer og mineraler, samt inneholde få kalorier.

2. Trening

Trening påvirker våre hormonnivåer og hjelper deg å spise bedre. Når du spiser øker sukkernivået i blodet, for å opprettholde et jevnt blodsukker trengs hormonet insulin. Desto bedre kroppen din reagerer på insulin, desto mindre av hormonet trenger kroppen å produsere for å oppnå ønsket effekt. Høye nivåer av insulin er dårlig fordi det stimulerer fettlagring, gir økt sult og kan etterhvert gjøre at cellene som produserer insulin blir trege eller slutter å virke. Når du bedriver styrketrening eller intervalltrening øker produksjonen av hormonet adiponektin. Enkelt sagt kan vi kalle dette hormonet for insulinets beste venn. Adiponectin gjør kroppen mer følsom for insulin, reduserer appetitten og påvirker kolesterolnivået positivt.

 

Intens styrketrening eller intervalltrening er bra for helsen, det vil gjøre deg mindre sulten på usunn mat og hjelper deg å spise en mer moderat mengde. Søk hjelp av en PT hvis du føler deg usikker på hvordan du skal trene styrke. Et tilpasset treningsprogram vil gjøre det lettere å oppnå resultater. Det gjør at du kommer deg på trening hver uke, også når det snør eller regner. Dette fordi du vet hva du skal gjøre og føler deg trygg når du utfører dine øvelser. Husk at en rask tur på tredemølle eller andre kondisjonsapparater i 20 minutter er bedre enn ingen trening i det hele tatt, kom innom treningsstudioet og gi kroppen din en dose medisin. Eller benytt muligheten til en tur ute!

3. Tid

Sult består av tre faser:

  1. Finn mat / tilberedning av mat
  2. Spis maten
  3. Lagre energi fra maten

 

Når vi spiser fastfood eller raskt kaster i oss et måltid, går vi direkte inn i fase 2. Dette betyr at kroppen ikke har tid til å sende ut alle hormonene som påvirker kroppen når du spiser. Kroppen din har et system for å regulere hvor mye energi du skal spise og sender ut signaler som vil gjøre at du slutter å spise når kroppen fått det den trenger. Det tar ca 20-30 minutter før kroppen rekker å gjøre dette. Hvis du spiser raskere er det en stor risiko for at du putter i deg for mye kalorier før kroppen har rukket å stoppe deg. Har du noen gang kjent på den ubehagelige følelsen av å være skikkelig stappmett så vet du hva vi snakker om.

 

Du kan altså kontrollere ditt kaloriinntak med hjelp fra ditt hormonsystem. Prøv å spise sakte og lytt til kroppens signaler. Kanskje er det nok å spise 2/3 av din porsjon på tallerkenen? Hvis du er vant til å spise veldig raskt, kan du begynne med å legge til 5 minutter for hver dag og øke tiden gradvis. Kanskje hjelper det deg å spise med en klokke? Et annet godt tips er å spise sammen med andre. Hvis du tar lunsj med en venn, kollega eller partner vil du automatisk spise saktere da du ofte snakker samtidig. Mat skal nytes og deles!

Her kan du komme i kontakt med  Rasmus  eller  Susanne .

Vinn 1År Gratis Trening

Få ferske artikler hver mandag!

Relaterte artikler


Tilbake