Er lettprodukter bare lureri?

Er 40% mindre sukker sunnere?

Natalie Totland
Personlig Trener
Natalie er utdannet personlig trener og kostholdsveileder fra AFPT. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet. Natalie ble kåret til årets personlige trener i EVO Fitness, både i 2014 og 2015.

For at et produkt skal bli kategorisert som lett, må det inneholde minst 30 % mindre sukker eller fett enn et tilsvarende produkt. Dette høres jo i og for seg veldig bra ut, men er produktene alltid det?


Lettere, men sunt?

Selv om et produkt er «lettere» enn originalen, vil det ikke dermed automatisk si at et produkt er magert. La oss for eksempel se på klassikeren Nugatti vs. Nugatti MAX. For bare et par uker siden lanserte Stabburet nok en ny versjon av Nugatti Max. Før var det 33 % mindre sukker enn i den originale varianten, men nå er det blitt 40 % mindre sukker.

Når man fjerner en del av sukkeret, så fjerner man faktisk en del av den gode smaken. Så, hvordan har Stabburet klart å løse dette? Den originale Nugattien inneholder hele 62 gram sukker pr. 100 gram. I Nugatti MAX er sukkerinnholdet altså redusert med 40 %, noe som i og for seg er en bra ting. Men, hvis vi ser nærmere på det, så inneholder fortsatt Nugatti MAX hele 34 gram sukker pr. 100 gram!

Sukker = smak, på samme måte som fett = smak. Når man fjerner deler av sukkeret, ender man ofte opp med å tilføre mer fett, dette for å beholde den samme gode smaken. Så, hva ender vi egentlig opp med her? Ja, Nugatti MAX inneholder mindre sukker, men med mer fett ender lettversjonen faktisk bare 32 kalorier lavere pr. 100 gram enn orginalen, så er kanskje ikke lettproduktet så sunt likevel?

 

En annen ting å merke seg er når et produkt er «lettere» enn originalproduktet, så ender man ofte opp med å spise mer. Hvorfor? Ofte fordi det er lettere og dermed ”sunnere”. Mitt spørsmål til deg er derfor: lettere enn hva da? En person på 200 kg er jo lettere enn en person på 220 kg, men er det dermed sagt at vedkommende er lett?


Er færre kalorier alltid bedre?

Mindre sukker fører som nevnt ovenfor ofte til økt tilførsel av fett. Dette gjøres for å beholde den samme gode smaken, men hva med andre veien rundt? Overalt ser vi produkter merket med «low fat», eller «fat free», som om det utelukkende skulle være en bra ting. Ta for eksempel Tine sin cottage cheese. Dette er i utgangspunktet et magert produkt med bare 4,3 gram fett pr. 100 gram. Likevel er det kommet en mager cottage cheese med 2 gram fett pr. 100 gram. Grunn til å hoppe i taket for dette? Hvis man ser på næringsinnholdet, vil man raskt se at den magre varianten faktisk inneholder mer(!) sukker pr. 100 gram enn originalen.

Dessverre er dette veldig vanlig. Når produsentene fjerner fettet, (fett =smak, husker du?) må de erstatte det med noe annet for å få den samme gode smaken. I dette tilfellet som i mange andre der produkter er «fat free», eller «low fat», erstattes fettet med sukker.


Low fat salmon

Det som også er verdt å merke seg, er at det er STOR forskjell på fett. Hvis vi ser på innholdet i  laks som et eksempel, ser vi at laks inneholder essensielle fettsyrer. At fettsyrene er essensielle vil si at kroppen vår ikke klarer å produsere de selv og vi må derfor få de tilført via kosten eller via tilskudd. Essensielle fettsyrer er blant annet viktig for at hjernen vår skal utvikle seg ordentlig, for vedlikehold av kroppen, blodet, huden, og muskulaturen vår.

Likevel frykter jeg at dersom det hadde kommet en «low fat salmon», hadde den solgt som hakka møkk. Visste du at det faktisk er fettet i laksen som er en av grunnene til at det anbefales å spise den?


Det er ikke ett fett!

Fett er ikke farlig, du blir ikke utelukkende feit av å spise det. Du blir ikke automatisk feit av å spise en Snickers på lørdagskvelden i stedet for å spise en kyllingfilet heller. Mengde mat over lengre tid er det som er avgjørende for om du går opp eller ned i vekt. Når man vet at fett gir en såpass høy metthetsfølelse, ville man kanskje hatt bedre av å spise det originale cottage cheese produktet. I stedet spises det ofte mer av det magre for å bli like mett.

De magre produktene er også i veldig mange tilfeller en god del dyrere enn originalen. Både Nugatti MAX og mager cottage cheese, er dyrere enn de originale variantene. Når alt kommer til alt, ender man kanskje opp med en tynnere lommebok, uten at du blir så mye tynnere. Vær så snill, IKKE tro at alle produkter som er lettere, uten fett, eller hva enn det måtte være, automatisk er bedre for deg.


Kan være bra, men tenk smart!

Det viktigste å tenke på er at selv om et produkt inneholder mindre fett, eller mindre sukker er det ikke gitt at det er et bra produkt. Det å velge magre produkter kan likevel i mange tilfeller være et bra alternativ. Det er ofte stor forskjell i kaloriinnholdet og det kan spille en stor rolle for vekten, hvis vi ser på det over lengre tid. Dersom man eksempelvis bytter ut Gilde salami med Gilde go’ og mager salami sparer du faktisk hele 218 kalorier pr. 100 gram. Avhengig av hvor mye du spiser av dette produktet i løpet av et år, vil det utgjøre en stor forskjell.


Husk å snu matvaren og les næringsinnholdet FØR du legger den i handlevognen. Så slipper du å lure deg selv! Vil du se flere sunne alternativer til ditt kosthold, finner du det  her.

Relaterte artikler


Tilbake