Vinn Pulsklokke!

Få våre nyeste artikler på mail

3 sunne måltider

Spis deg mett på god mat

Stine Sofie Grasto
Personlig trener
Stine er utdannet personlig trener ved AFPT, og er opptatt av helhetlig helse der det å være glad i kroppen sin, uansett form og vekt er sentralt. Hun har gått kostholdskurs og fokuserer på jevnt blodsukker, god hormonbalanse og betennelsesdempende kosthold.

 

Høsten er i god anmarsj - og når nettene blir lengre og kulden setter gradvis inn kan vi glede oss til fine høstkvelder med telys, sofakos og ikke minst - deilig, næringrike og varmende middager!

 

Rotgrønnsakene er i sesong på høsten - og det må vi utnytte. Næringsinnholdet er på sitt beste - du får kortreiste og gode råvarer, og sparer miljøet og lommeboken!

 

Noe av det beste jeg vet på høsten er å lage supper og gryteretter.

Det er jo så enkelt og næringsrikt – det lager seg så og si selv og kan varieres i det uendelige – det er kun fantasien og smaksløkene setter grenser.

 

Supper holder seg også fint i kjøleskapet i et par dager og går også fint an å fryse ned – så har du frokost, lunsj eller middag ferdig på et par strakser!

 

Jeg anbefaler på det varmeste å lage rettene i denne artikkelen på kraft, og ikke buljong og vann.

Kraft kokt på bein av gressfôrede dyr er fantastisk for tarmhelsen - rikt på glutamin som enterocyttene (tarmcellene) våre er bygget opp av - og kan bidra til å styrke disse.
Visste du at det faktisk kun er ett cellelag som skiller innholdet i tarmen og resten av oss?
Regelmessig inntak av kraft kan derfor over tid bidra til en bedre tarmhelse og og færre fordøyelsesproblemer som følge av at dette cellelaget styrkes opp.

 

1. Søtpotetsuppe (4-5 porsj)

1-1,5dl kraft, vann+buljong eller vann

2 store søtpoteter

4 gulrøtter

3 løk

3 fedd hvitløk

1 bit fersk ingefær

1 boks fullfett kokosmelk*

 

Start med å kutte opp løk og hvitløk og fres det i pannen i litt smør.

Kok opp kraft eller vann med buljong i en kjele og tilsett søtpotet og gulrot.

Når løken er gyllen har du den oppi med de andre grønnsakene sammen med kuttet ingefær og lar de koke til de er halvmøre. Det vil si litt motstand, men du får en gaffel gjennom.

 

Nå kan du tilsette kokosmelken.

 

*Vi bruker kun den øverste harde delen av kokosmelken som dannes når boksen står i kjøleskapet- da unngår man at suppen blir søt og smaker kokos.

 

Mos alt sammen med en stavmikser og voila.

Topp med gresskarkjerner eller litt sprøstekt bacon!

 

2. Potet- og spinatsuppe med kylling (4 porsj)

2 pakker Kyllingfilet
500g nypotet

1 stk Sellerirot

1 stk Løk

1 fedd hvitløk

3-4 never spinat

8 dl kraft

 

Skrell og del poteter, løk, hvitløk og selleri i biter.
Fres noen minutter i litt olivenolje eller meierismør i en kjele.
Tilsett kraft og la det koke i ca. 10-15 minutter, til alt er mørt.

Ha oppi spinat og bruk stavmikser eller blender og kjør suppen jevn.
Smak til med kajennepepper og salt.

Skjær kylling i biter og stek i litt olje på middels sterk varme til de er fine og brune - ekstra godt er det med tacokrydder på kyllingen!

Server suppen med kyllingbitene og evnt litt brød ved siden av.

 

3. Lys lapskaus (4 porsj)

600g økologisk svinekjøtt*

8 dl kraft eller vann+buljongterning

800g potet

200g kålrot

200g gulrot

100g sellerirot

½ stk purre

Salt og pepper etter ønske


*Økologisk kjøtt kommer fra dyr som er gressforet og har en bedre fettsyresammensetting og bedre næringsprofil enn kjøtt fra dyr som er foret med kraftfôr.

 

Ha kjøtt i en gryte og hell på kraften. La det koke opp og skum av det som samler seg på toppen. Senk varmen og la det småkoke til kjøttet begynner å bli mørt, ca 45 min.
Kutt grønnsakene i biter og ha de i gryten, kok videre til alt er mørt - omtrent 20 minutter. Smak til med salt og pepper!

Vinn Pulsklokke!

Få våre nyeste artikler på mail

Relaterte artikler


Tilbake